Educație

Examenul de Bacalaureat 2024 începe luni, cu prima probă orală la Limba română

Elevii vor susține, luni, prima probă orală din cadrul examenului național de Bacalaureat 2024.

Examenul de Bacalaureat 2024 începe luni, cu prima probă scrisă la Limba română | Foto: pixabay.com Examenul de Bacalaureat 2024 începe luni, cu prima probă scrisă la Limba română | Foto: pixabay.com

 

 


Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română - oral.

 


Potrivit Ministerului Educaţiei, probele de evaluare a competenţelor din cadrul primei sesiuni (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie.

Peste 4.300 de elevi clujeni vor susține proba orală la Limba și literatura română

Potrivit datelor oficiale oferite de ISJ Cluj la solicitarea monitorulcj.ro, pentru examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie, în Cluj sunt înscriși 4.628 de absolvenți ai claselor a XII-a, din care 4.280 din promoția curentă și 348 de elevi din promoțiile anterioare. 


Probele de evaluare a competențelor se vor desfășura în perioada 17-27 iunie 2024.

Proba orală la (A) Limba și literatura română va fi susținută de cel mai mare număr de elevi din Cluj – 4.320 de elevi. Proba la Limba maternă (B) va fi susținută de 549 de elevi. Pentru proba la Limba modernă (C) sunt înscriși 3.377 de elevi. Iar pentru proba de Competențe Digitale (D) sunt 4.265 de elevi clujeni înscriși.


Din totaul candidaților, 3.288 sunt de la unități de învățământ din municipiul Cluj-Napoca, iar ceilalți 1.340 sunt candidați din celelalte municipii.

Calendarul probelor

Probele se vor desfăşura după următorul calendar:
*17 – 19 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
*19 – 20 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
*19 – 21 iunie: evaluarea competenţelor digitale (proba D);
*25 – 27 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);.


Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situaţiile în care această condiţie nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene (aşadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis /respins).

În aceeaşi manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 4.300 de elevi din Cluj vor susține proba orală la Limba și literatura română la Bacalaureat. Structura examenelor.

Bacalaureatul 2024 începe luni, cu proba orală la Limba și literatura română. Calendarul desfășurării examenelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter