Educație

Peste 5.200 de absolvenți ai clasei a VIII-a, din județul Cluj, vor susține examenul de Evaluare Națională. Sute de solicitări pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor.

În județul Cluj, examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie-iulie 2024, va fi susținut de peste 5.200 de absolvenți ai clasei a VIII-a.

Peste 5.200 de elevi din Cluj, înscriși la Evaluarea Națională 2024|Foto: depositphotos.com Peste 5.200 de elevi din Cluj, înscriși la Evaluarea Națională 2024|Foto: depositphotos.com

 

 


Probele scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a încep marți, 25 iunie, cu testarea cunoștințelor de limba și literatura română.

Peste 5.200 de elevi din Cluj, înscriși la Evalurea Națională 2024

La examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie-iulie 2024, în județul Cluj, s-au înscris 5.276 de absolvenți ai claselor a VIII-a, care vor susține examenul în 109 unități de învățământ preuniversitar, desemnate centre de examen (68 de centre în mediul urban și 41 de centre în mediul rural).


CITEȘTE ȘI: 
Peste 160.000 de elevi susțin, marți, probele scrise din cadrul Evaluării Naționale. Desfășurarea examenelor.

Distribuția celor 5.276 de candidați înscriși, pe medii de proveniență, se prezintă astfel - 4.167 sunt elevi care studiază în mediul urban și 1.109 sunt elevi care învață în mediul rural.

Sute de solicitări pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor

Comisia județeană de organizare a examenului de Evaluare Națională din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj a aprobat 207 de solicitări, privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, conform procedurilor în vigoare, care vizează: 
*prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise, 
*asigurarea de săli separate pentru elevii care prezintă tulburări specifice de învățare, 
*prezența unui însoțitor pentru elevii cu tulburări din spectrul autist, 
*prezența interpreților limbajului mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz, 
*utilizarea instrumentelor specifice de scriere în cazul elevilor cu deficiențe de vedere, a instrumentelor privind măsurarea glicemiei, respectiv susținerea probelor scrise în spital. 


Desfășurarea probelor de examen

Examenul de Evaluare Națională începe marți, 25 iunie 2024, cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată joi, 27 iunie 2024, de proba scrisă la disciplina  Matematică

Vineri, 28 iunie 2024, 628 elevi care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba la Limba și literatura maternă. Dintre aceștia, 93 elevi vor susține proba la Limba și literatura maternă germană, iar 535 vor susține proba la Limba și literatura maternă maghiară.


Elementul de noutate al acestei sesiuni a examenului de Evaluare Națională, constă în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor sunt scanate și încărcate în platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate, aleatoriu, de către profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor.

Probele scrise încep la ora 9:00 și se vor desfășura în săli de examen, monitorizate audio-video.


Primele rezultate vor fi comunicate miercuri, 3 iulie 2024, până la ora 14:00 (în centrele de examen), cu respectarea Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 3 iulie 2024 (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 4 iulie 2024 (în intervalul orar 8:00-12:00) sau  transmise prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie 2024.   

Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare, conform prevederilor art.17 alin. (10) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale. 

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Detalii de interes pentru elevi, cu privire la redactarea lucrărilor scrise din cadrul examenului de Evaluare Națională, 2024, pot fi consultate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului de  Evaluare Națională 2024-Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Reguli la Evaluarea Naţională 2024, în sala de examen. Elevii vor susține în 25 iunie prima probă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter