Educație

Uniformele ar putea deveni obligatorii în școli. „Ținută vestimentară decentă” pentru elevi.

Școlile ar putea solicita uniforma obligatorie pentru elevi.

Uniforma obligatorie în școli pentru o „ținută vestimentară decentă”|Foto: Depositphotos.com Uniforma obligatorie în școli pentru o „ținută vestimentară decentă”|Foto: Depositphotos.com

 

 


Un proiect de act normativ pentru modificarea Legii educației, a fost depus la Senat și urmărește ca uniformele să devină obligatorii în școli. Însă, potrivit documeentului, uniformele vor fi acordate gratuit elevilor.

Uniformele gratuite ar urma să fie finanțate din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau a altor instituții ce coordonează unități din rețeaua națională școlară sau din bugetele consiliilor județene și consiliilor locale, dar și din fonduri externe nerambursabile.


CITEȘTE ȘI: 
Elevii NU vor uniforme în școli: „În loc să ne îndreptăm către un învățământ prosper, noi regresăm”

„Pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor și activităților desfășurate în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile educației și formarii profesionale, conducerea unităților de învățământ poate solicita utilizarea obligatorie a uniformei școlare. Aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară se realizează prin ordin al ministrului educației. Uniforma școlară se acorda elevilor în mod gratuit, finanțarea cheltuielilor prevăzute pot fi acoperite din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau a altor instituții ce coordonează unități din rețeaua națională școlară sau din bugetele consiliilor județene/Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale, cât și din fonduri externe nerambursabile”, se arată în proiectul de lege depus la Senat

Uniforma obligatorie în școli pentru o „ținută vestimentară decentă”

În motivarea actului normativ, inițiatorul proiectului (deputatul PSD, Badea Iulian-Alexandru) semnalează abandonul școlar ridicat și „lipsa unor Programe naționale care să vină cu adevărat în sprijinul elevilor” care provin din medii defavorizate.


În contextul în care elevii trebuie să beneficieze de drepturi egale la educație, iar principiul echității trebuie să fie respectat, inițiatorul propune măsuri astfel încât acestora „să li se acorde și dreptul de a beneficia, în mod gratuit, de uniforma școlară”, se arată în motivarea proiectului legislativ. 

Uniforma școlară ar putea deveni obligatorie în școli|Foto: Senatul României

După cum semnealează sursa citată, uniforma obligatorie în școli este în acord cu Art.135, alin.2, din Legea învățământului preuniversitar 198/2023, conform căruia „elevii au obligația de a se prezenta la școală într-o ținută vestimentară decentă și adecvată”, se arată în motivarea proiectului


„Uniforma școlară poate fi o opțiune dacă nu devine instrument de excluziune”

La începutul mandatului de la ministerul Educației, Ligia Deca declara că uniforma școlară poate fi o opțiune atât timp cât nu devine un instrument de excluziune. 

„Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor, care au garantat dreptul la educaţie, să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu-şi pot permite. Deci uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, dar aceasta, când copiii nu-şi pot permite, să fie asigurată, ca dreptul la educaţie să fie garantat”, declarat ministrul Ligia Deca în octombrie 2022. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Elevii ar putea fi obligați să poarte uniformă unică

Ultimele Stiri
abonare newsletter