Educație

Ora de Cinema, la un liceu din Cluj-Napoca. Elevii vor învăța despre istoria cinematografiei și vor interpreta filme.

Liceenii dintr-o unitate de învățământ din Cluj-Napoca vor face Ora de Cinema. Programul de Educație Cinematografică și Educație prin Film este un proiect al TIFF.

Liceenii dintr-o unitate de învățământ din Cluj-Napoca vor face Ora de Cinema | Foto: TIFF Liceenii dintr-o unitate de învățământ din Cluj-Napoca vor face Ora de Cinema | Foto: TIFF

 

 


Ora de Cinema, programul de educație cinematografică și educație prin film inițiat de Asociația Festivalul de Film Transilvania în 2022, va fi studiat ca opțional de sine stătător la două clase de a XI-a, din două licee din România. Este vorba de Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca și Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, unde elevii vor folosi săptămânal filmele și fișele educative care includ lecții de istorie a cinematografiei și de înțelegere și interpretare a filmelor. 

 


Toate materialele educaționale se pot accesa și online, gratuit, pe site-ul www.oradecinema.tiff.ro.

Ora de Cinema este o platformă online, dedicată profesorilor, ce facilitează folosirea filmului în timpul orelor de liceu. Aceasta conține o Sală de Cinema, cu o selecție de scurtmetraje și fișe ce servesc ca suport didactic, înlesnind organizarea cursului, dar și o Sală de Lectură, unde este disponibil un curs de introducere în cinematografie ce ghidează profesorii și elevii în înțelegerea începuturilor celei de-a șaptea arte. Cele două opționale Ora de Cinema îmbină informații din ambele părți, însumând un program de un an de zile în care elevii vor parcurge o selecție din scurtmetrajele disponibile, combinate cu înțelegerea cinematografiei ca artă.

„E un loc comun să spui că o imagine face cât o mie de cuvinte. Auzim vorbele astea pe toate drumurile, dar nimeni nu mai completează și că cele 1000 de cuvinte și interpretarea unei imagini necesită un bagaj educațional și cultural destul de solid. În consecință, vizionarea unui film necesită o anumită îndrumare. Este un demers care trebuie făcut în cunoștință de cauză. Acesta este motivul principal pentru care m-am bucurat să decid să implementez acasă opționalul Ora de Cinema. Cred că școala românească se bazează foarte mult pe text, în detrimentul imaginii, ignorând direcția către care se îndreaptă nu doar tânăra generație, ci și noi toți. Și atunci Ora de Cinema produce o conexiune absolut necesară între imagine și cuvânt, generând abilități pe termen lung”, a declarat Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română și inițiatoarea Festivalului Boovie, care va susține opționalul la Focșani.


Dana Grigorovici, profesoara care va susține opționalul în Cluj-Napoca, vorbește despre aceste abilități. „Pe lângă faptul că opționalul Ora de Cinema cimentează drumul spre formarea unui public de film avizat, un public tânăr, cursul dezvoltă gândirea critică și analitică și competențe cognitive (informații despre diferite spații culturale, noțiuni de cinematografie, termeni specifici), lingvistice (achiziții de vocabular și structuri din limbile în care au fost realizate filmele – de exemplu engleză, franceză) și emoționale (managementul emoțiilor, abilități de viață, de comunicare și de relaționare cu ceilalți, de management al unui stil de viață de calitate, de elaborare a planului de carieră etc.).”

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, văzut în premieră la TIFF, nominalizat la Oscar

A murit Alain Delon, la 88 de ani. În 2017, a fost la Cluj și a primit premiul TIFF pentru întreaga activitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter