Educație

Noutăți la Evaluarea Națională. Cum vor susține examenul elevii de la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a?

Extinderea duratei testului la Evaluarea naţională la clasa a II-a de la 30 de minute la 45 de minute, exprimarea în punctaje a rezultatelor de la evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a sunt noutăţi prevăzute de metodologia celor trei evaluări.

Noutăți la Evaluarea Națională|Foto: Municipiul Cluj-Napoca-Facebook Noutăți la Evaluarea Națională|Foto: Municipiul Cluj-Napoca-Facebook

 

 


Extinderea duratei testului la Evaluarea naţională la clasa a II-a de la 30 de minute la 45 de minute, exprimarea în punctaje a rezultatelor de la evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a sunt noutăţi prevăzute de metodologia celor trei evaluări.

 


Un element de noutate îl reprezintă extinderea duratei testului la Evaluarea naţională la clasa a II-a de la 30 de minute la 45 de minute.

„Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toţi elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-şi poată demonstra abilităţile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, aşa cum sunt obişnuiţi”, a declarat Ministerul Educaţiei.

În ceea ce priveşte Evaluarea naţională la clasa a VI-a, testele elaborate vor fi structurate după cum urmează:


  • primul test - evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” - Limba română;
  • al doilea test - evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” - Limba maternă;
  • al treilea test - evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.

„Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se va asigura testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară Matematică şi Ştiinţe ale naturii atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română”, arată sursa citată.

Rezultatele vor fi exprimate în punctaje

Totodată, rezultatele elevilor la evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a administrate în anul şcolar 2024-2025 vor fi exprimate în punctaje.


Potrivit Ministerului Educaţiei, încărcarea rezultatelor obţinute de elevi la testele administrate la evaluarea naţională 2025 se va realiza individual, pentru fiecare elev în parte, în funcţie de clasă şi de testul susţinut.

De asemenea, rezultatele individuale obţinute la Evaluarea naţională 2025 nu se afişează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei însă, prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obţinute se vor putea echivala în calificative / note şi pot fi trecute în catalog. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Calendar Evaluare Națională 2025. Când dau examen elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a.

Examenele naționale, desfășurate mai devreme în anul școlar 2024-2025. Elevii vor susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul înainte de sfârșitul lunii iunie.

abonare newsletter