Educație

UBB: Admiterea la facultate, doar pe bază de concurs

Concursul constă fie în probe scrise, teste grilă sau în realizarea unui eseu, fie prin probe specifice pentru cei care dau la facultăţi vocaţionale.

Pentru a se face o selecţie în rândul viitorilor studenţi care vor dori să parcurgă cursurile unei facultăţi din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, începând cu anul şcolar 2014-2015 admiterea la facultate se va face pe bază de concurs, dar şi în funcţie de media obţinută la Bacalaureat.

Aceste concursuri nu reprezintă o noutate deoarece şi în anii trecuţi, la unele facultăţi, s-a procedat în această manieră. Singurii care nu vor trebui să parcurgă un concurs pentru intrarea în facultate sunt olimpicii.


 “Realizăm admiterea pe mai multe căi. Am căzut de acord ca la unele facultăţi să realizăm şi concursurile noastre interne prin care să ne putem recruta viitori studenţi testându-i cumva noi înşine. Aceste concursuri nu sunt o noutate. Ele se desfăşoară de mult în universitatea noastră şi credem că rezultatele la aceste concursuri ne pot asigura nişte studenţi foarte buni, printre cei mai buni chiar”, a declarat rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

Scopul organizării acestor concursuri sunt pentru verificarea, selectarea şi clasificarea  viitorilor studenţi.


Teste grilă sau eseuri

Viitori studenţi vor trebui fie să treacă cu brio de un test grilă, fie să facă un eseu, fie să parcurgă o probă specifică. “La cele 21 de facultăţi pe care le avem, probă efectivă va fi la 14 dintre ele. Aceste probe vor consta din probe scrise, test grilă sau probe specifice , spre exemplu la teatru, şi contează efectiv la media admiterii, iar la restul de şapte facultăţi avem un eseu care se va nota cu admis sau respins şi unde media de bacalaureat va definii ordinea candidaţilor”, a declarat  conf.univ.dr. Anna Soos, prorector responsabil de linia maghiară şi curriculum din cadrul UBB.

Universitatea Babeş-Bolyai va avea în anul universitar 2014-2015, 249 programe de licenţă şi alte 204 de master. Vor fi 206 de programe la învăţământ cu frecvenţă şi 43 de învăţământ la distanţă.


10.000 de locuri la licenţă

Deocamdată nu se ştie câte locuri vor fi aprobate pentru licenţă la cele 21 de facultăţi din cadrul UBB, însă conducerea universităţii a făcut o cerere către Ministerul Educaţie prin care se cerea aprobarea a 10.000 de locuri dintre care 5.000 să fie la buget. Deocamdată nu a venit răspunsul de la minister.

În ceea ce priveşte taxele de şcolarizare, conducerea UBB a mai declarat joi că, în principiu, că aceste taxe nu vor creşte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter