Educație
Şcoala profesională, în atenţia elevilor clujeni
ISJ Cluj organizează o campanie de informare, despre tot ce înseamnă şcoala profesională, în aproximativ 25 de comune din judeţ.
Se doreşte revenirea în forţă a şcolilor profesionale începând cu anul şcolar 2014-2015. Pentru a-i ademeni într-un fel sau altul pe elevi să urmeze cursurile unei astfel de şcoli, guvernanţii au adoptat un proiect prin care elevul va primi o bursă din partea statului pe perioada cât studiază şi prin care le dă siguranţa unui loc de muncă.
Puţini elevi sunt şi cei care ştiu despre acest program, ce presupune el, şi ce trebuie să facă pentru a se încadra. Tocmai din acest motiv, în viitorul imediat apropiat, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj vor organiza o campanie de informare în mai multe comune din judeţul nostru.
Caravanele se vor desfăşura începând de joi, iar primii elevi care vor fi informaţi despre tot ce înseamnă şcoala profesională vor fi cei din Floreşti şi din Gilău.
Elevii, primesc informaţii de la specialişti
Caravanele sunt organizate cu scopul de a informa toţi elevii, care au rezultate mai slabe la învăţătură şi care nu sunt capabili să urmeze cursurile unui liceu, despre tot ceea ce înseamnă o şcoală profesională şi care sunt beneficiile unei astfel de şcoli.
Elevii vor primi toate informaţiile atât de la reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj cât şi de la reprezentanţii firmelor care îi vor recruta.
“Vor fi întâlniri cu elevii, cu părinţii, cu administraţia locală, vor participa reprezentanţii inspectoratului şcolar, directorii liceelor tehnologice unde sunt clase de profesională şi vor mai participa şi reprezentanţii unităţilor economice spre care urmează să se îndrepte copiii şi vor să-i convingă să meargă către ei”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Caravanele de informare se vor desfăşura pe parcursul unei luni şi jumătate, în aproximativ 25 de comune din Cluj.
Burse pentru elevi şi loc de muncă
Elevii vor fi motivaţi şi financiar să urmeze cursurile unei şcoli profesionale. Ei vor primi atât o bursă de la stat cât şi o bursă de la întreprinderea care îl va angaja la finalul cursurilor. Tot în cadrul acestor firme îşi vor face şi practica. Elevii vor trebui să încheie un contract cu firma unde va lucra şi să-şi i-a angajamentul că va lucra la agentul economic respectiv după ce vor termina şcoala.
Contactele vor fi semnate între toţi elevii care vor alege o şcoală profesională şi intreprinderea economică care va avea nevoie de el. Însă, nu este neapărat obligatoriu ca firma să-l şi aleagă pe el dacă nu va face faţă muncii la care va fi supus sau dacă nu are rezultate bune la învăţătură.
Specializările claselor profesionale au fost alese în funcţie de cererea forţei de muncă de pe piaţă.