Educație
Matematica în Astronomie – studiată în Săptămâna Internațională a Spațiului
Matematica în Astronomie a fost studiată de elevii Colegiului Tehnic ,,Ana Aslan”
În perioada septembrie 2015-august 2017, Colegiul Tehnic Ana Aslan din Cluj-Napoca este coordonatorul european al parteneriatului strategic Erasmus+ Math Around Us.
Anul doi de proiect a debutat cu tema: Matematica în Astronomie studiată chiar în Săptămâna Internațională a Spațiului. În acest scop, în perioada 3-7 octombrie 2016, o delegație a Colegiului Tehnic ,,Ana Aslan” formată din trei eleve din clasa a XII-a: Ștefania Popa, Beata Gorgenyi și Monica Brad însoțite de dna profesor Andreea Suciu și dl. profesor de matematică Sorin Galea au participat la schimbul de elevi și profesori găzduit de către școala Utenos Dauniskio Gimnazija din localitatea Utena, Lituania. Pe lângă profesorii și elevii școlii gazdă, la această activitate au participat 11 profesori şi 21 de elevi din cele 7 țări partenere: Polonia, Ungaria, Portugalia, Lituania, Danemarca, Grecia și România.
Scopul acestei întâlniri l-a reprezentat instruirea teoretică și practică a elevilor și profesorilor străini în predarea lecțiilor de matematică și astronomie, elevii au participat în școală la ore de matematică aplicată, au avut activități practice și ateliere de lucru pe teme de astronomie: Calcularea petelor solare, Statistica în astronomie, Geometrie solară, Calcularea unghiurilor/Sinus și Cosinus la unghiul drept, au lucrat pe platforma eTwinning la pagina proiectului și au realizat o broșură de diseminare în format digital despre săptămâna petrecută în Lituania.
Au fost foarte apreciate de către elevi și lecțiile realizate la Observatorul Astronomic din Moletai și atelierul practic de la Universitatea de Științe ale Educației din Vilnius în care aceștia au lucrat pe grupuri pentru a gasi soluții la diverse probleme legate de viața în spațiu. Profesorii au participat la seminarii de instruire organizate de către școala gazdă și de către profesori de la Observatorul Astronomic din Moletai, Centrul de Instruire al profesorilor din Utena și de Facultatea de Științe ale Educației din Vilnius.
„Mobilitatea din Lituania a fost o experiență extrem de reusită. Echipa lituaniană a organizat activităţile de învăţare cu accent sporit pe calitate: de la materialele publicate (broşuri) până la locaţiile alese; de asemenea este de menţionat calitatea lecţiilor predate, a conferinţelor sau a atelierelor susţinute. Apreciem colaborarea cu comunitatea ştiinţifică în organizarea acestor activităţi: Observatorul Astronomic din Moletai, Centrul de Instruire al profesorilor din Utena și Facultatea de Științe ale Educației din Vilnius și considerăm că obiectivele mobilităţii, aşa cum sunt ele precizate în formularul de candidatură, au fost îndeplinite,” ne-a declarat dna profesor Andreea Suciu, coordonatorul european al proiectului.
Vă invităm să vizitați pagina proiectului pentru a descărca gratuit produsele finale ale proiectului, brosurile și lecțiile dezvoltate: https://twinspace.etwinning.net/9782/home.