Educație

Elevii de 10 ai Clujului. “Examenele de la Evaluarea Naţională şi-au pierdut din credibilitate și devin irelevante”

Cu o promovabilitate de 90,01%, Clujul își menține un loc fruntaș II pe ţară după mediile la Evaluarea Naţională. 21 de elevi au reuşit să obţină media 10 la aceste examene de final de clasa a opta, iar Monitorul a stat de vorbă cu câțiva dintre aceşti copii care au făcut cinste Clujului.

de la stanga la dreapta Andreea Tămaş, Mihai Nagy şi Emanuela Turdean de la stanga la dreapta Andreea Tămaş, Mihai Nagy şi Emanuela Turdean

Mihai Andrei Nagy de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca este de părere că relevanţa examenului a scăzut din cauza subiectelor prea uşoare.

„Subiectele mi s-au părut ușoare în comparație cu ceilalți ani”, spune tânărul.


Acesta a mai precizat că, în opinia lui, nivelul de dificultate al subiectelor a scăzut deoarece elevii și-au pierdut interesul “și o dată cu asta a scăzut și relevanța examenului”.

Erorile sistemului

În acest sens băiatul menționează că „se produce o eroare la nivelul sistemului de învăţământ preliceal în momentul în care un elev care nu a obținut notă de trecere la o disciplină, se poate transfera cu ușurință de unde a fost repartizat la un liceu mai bun”.


“În acest caz linia de demarcație dintre elevii cu note mari și ceilalți devine inexistentă.”

Totuși, Mihai nu se îngrijorează de acest lucru, deoarece consideră că în final acel elev care a picat examenul nu va face față la un liceu de renume.


„Notele devin neînsemnate, însă ceea ce contează cu adevărat sunt cunoștințele din cap, pe care nu ți le poate lua nimeni”, a mai zis el.

Dacă la limba română, Mihai Nagy a întâmpinat câteva dificultăți, pe care le-a depășit cu bine, la matematică examenul a fost foarte ușor. Motivat de nota luată și de pasiunea sa pentru științele exacte, acesta dorește să se înscrie la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” la profilul de științe ale naturii. Visul său este de a deveni medic.


Liceul „Nicolae Bălcescu” s-a detașat în județ de celelalte cu 6 elevi care au obținut media 10, urmat de Liceul Teoretic „Avram Iancu” cu 3 elevi de 10. Iar pe locul III s-a aflat Liceul „Ion Agârbiceanu” cu 2 elevi care au obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Repartizarea în licee lasă de dorit

Tot de la „Nicolae Bălcescu” este și Andreea Maria Tămaș. Pentru ea media 10 a însemnat rezultatul muncii profesorilor care au format-o, dar și a efortului individual depus. Deși s-a pregătit pentru un examen mult mai greu, a fost bucuroasă când a văzut că subiectele sunt abordabile. După părerea ei: „Orice elev care a participat la orele de curs, fără să învețe, putea lua notă de trecere”.


Întrebată dacă ar schimba ceva la modalitatea de testare a elevilor clasei a VIII-a, Andreea Tămaș a zis: „Mi se pare destul de ok. Timpul de rezolvare e suficient. Nu sunt de acord cu felul în care se face repartizarea la licee. Nu mi se pare în regulă acea repartizare computerizată. Cred că ar trebui să se dea examen și fiecare liceu, astfel selecția ar fi mai relevantă”, susţine tânăra.

Aceasta a mai explicat faptul că nota ei de 10 nu a venit peste noapte, ci este rezultatul muncii din toți anii gimnaziali, deoarece a participat la diferite concursuri și olimpiade, care au ajutat-o și au făcut ca pregătirea pentru Evaluarea Națională să nu îi creeze probleme. La anul se vede elevă la același liceu, la profilul matematică-informatică.

“Muncești, ai! Nu muncești, nu ai!”

Emanuela Bianca Turdean de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca are o părere diferită de cea a colegilor ei. Ea consideră că examenul este relavant și că, dacă vrei să ajungi la ce liceu îți dorești, trebuie să muncești.

„Am luat foarte în serios examenul și am început să mă pregătesc din prima lună în care a început anul școlar, să fiu cănvinsă că nu voi pierde nimic și să nu rămân cu goluri”, spune Emanuela.

Din punctul ei de vedere, nu crede în moda asta a momentului de a descuraja valorile, de a descuraja însemnătatea rezultatelor, doar pentru că mulți reușesc în viață și fără școală.

 „Până la urmă înveți pentru tine, pentru a fi mai deștept și mai bun decât ai fost ieri. Notele sunt importante, sunt o consecință a muncii acelui elev. Dacă nu ar fi așa cum am putea răsplăti efortul fiecăruia. Faptul că un elev care ia note mici și nu poate să intre la școală dorită, iar după aceea se transferă mi se pare un lucru incorect”, crede tânăra.

Perfecționistă și sigură pe valorile cu adevărat importante, aceasta sintetizează principiul după care s-a ghidat mereu prin câteva cuvinte: „Mama m-a învățat întotdeauna: muncești, ai! Nu muncești, nu ai!”

La întrebarea „ce ar schimba la examenele de la Evaluarea Națională?”, eleva de la Liceul „Avram Iancu” are o părere diferită de cea a colegilor ei: „Nu, nu aș schimba nimic. Mi se pare că Evaluarea Națională decurge așa cum este normal să decurgă un examen!”

Muncește mult și este convinsă că eforturile ei nu vor fi în zadar. Aceasta visează să devină programatoare, iar pentru asta dorește să urmeze cursurile Liceului Teoretic „Avram Iancu” la profilul matematică-informatică.

Fie că sunt mai optimiști sau mai pesimiști în legătură cu viitorul lor și cu sistemul de valori promovat în România, un lucru e cert: elevii din județ care au obținut media 10 la Evaluare Națională au muncit pentru aceste rezultate și au reușit pe lângă înscrierea la liceul dorit, performanța de a arunca Clujul în topul orașelor din țară cu cei mai mulți preliceeni care au avut nota 10 la ambele discipline.

Monica Ostaşuc

abonare newsletter