Educație
BACALAUREAT 2017, sesiunea de toamnă. Absolvenţii vor susţine proba scrisă la Limba română
Luni, 21 august, absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul în prima sesiune vor susţine proba scrisă la Limba şi literatură română, fiind vorba despre peste 39.000 de candidaţi înscrişi. La nivelul judeţului Cluj, la Bacalaureatul de toamnă s-au înscris 952 de candidaţi, dintre care 158 la Turda, 655 în Cluj-Napoca şi 139 la Dej.
BACALAUREAT 2017, sesiunea de toamnă. Absolvenţii vor susţine mâine proba scrisă la Limba românăPotrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, au fost organizate 4 centre de examen: Colegiul Tehnic Turda, Colegiul Tehnic de Comunicaţii Augustin Maior Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi Dej, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Cluj-Napoca.
Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, luni, 21 august, demarează examenul de Bacalaureat, sesiunea a doua, cu proba scrisă la limba şi literatura română, urmată, pe 23 august, de proba obligatorie de profil, iar pe 24 august absolvenţii de liceu vor susţine proba la alegere, în funcţie de profil şi specializare.
Pe 25 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 28 august va fi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B. Iar pe 29-30 august, este programată evaluarea competenţelor digitale - proba D, urmând ca pe 30-31 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C.
Noutatea acestei sesiune o reprezintă inversarea probelor, absolvenţii de liceu susţinând mai întâi probele scrise, apoi evaluarea competenţelor lingvistice sau digitale.
Conform datelor centralizate de către Ministerul Educaţiei, peste 39.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2017.
„Pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 24.690 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.745 de candidaţi provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, cei 39.435 de elevi înscrişi (din toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 37.138 - zi, 1.036 - seral şi 1.261 - frecvenţă redusă. Precizăm că în prima sesiune au fost declaraţi respinşi 34.690 de candidaţi (din toate promoţiile)”, anunţă reprezentanţii Ministerului.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivel de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba, precizează sursa citată.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în 1 septembrie, până la ora 16,00, iar elevii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii între orele 16:00 -20:00. Între 2 şi 5 septembrie vor fi rezolvate contestaţiile, iar în 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.