Educație

Studenţii UBB intră în grevă japoneză

Reprezentanții studenților din Universitatea Babeș-Bolyai au luat hotărârea de a protesta sub forma unei greve japoneze în zilele de miercuri, joi și vineri ale acestei săptămâni.

Reprezentanții studenților din Universitatea Babeș-Bolyai doresc să își exprime îngrijorarea în urma alocării locurilor bugetate la nivel de licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.

“Suntem extrem de îngrijorați de criteriile folosite în procesul de repartizare a locurilor bugetate, deoarece procesul trebuie să fie unul transparent, bazat pe o metodologie predictibilă, coerentă și stabilită din timp. Reprezentanții studenților din Universitatea Babeș-Bolyai consideră că procesul de alocare a locurilor bugetate este unul discriminatoriu și, prin acest demers, solicită publicarea formulelor exacte de calcul pentru numărul de locuri alocate în universitatea noastră, pentru a ne asigura că aceste criterii sunt imparțiale.

Astfel, modalitatea stabilirii şi fundamentarea alocării locurilor pentru domeniile de studiu prioritare, raportat la “Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020”, lipsa unei construcții așezate în ceea ce privește elaborarea “Metodologiei de fundamentare a alocării locurilor bugetate” şi neconcludența modificării indicatorilor față de propunerea inițială a Consiliului Național pentru Statistică și Prognoză în Învățământul Superior au făcut ca, în momentul de față, să se ajungă la situația suprinzătoare și nedreaptă prin care celor mai performante universități din România, cele care apar constant în topurile internaționale, să le fie tăiate un număr semnificativ de locuri bugetate.

Susținem școlarizarea absolvenților din mediul rural și dorim să le oferim acestora diverse oportunități în domeniile internaționale. Hotărârea Ministerului Educației Naționale afectează în mod direct această categorie de studenți, încurajându-i să se îndrepte spre universităţi adesea fără recunoaştere în aria academică internaţională, în ideea în care aceștia ar dori să acceseze piața muncii sau oportunități de cercetare în afara granițelor”, spun reprezentanţii UBB Cluj.
 

Totodată, potrivit studenţilor,  va fi afectat și bugetul universității, iar odată cu acesta vor scădea fondurile pentru activitățile studențesti. Astfel diminuând gradul de implicare a ONG-urilor studențești și mai ales contribuția acestora prin activitățile extracurriculare desfășurate.

“Conferința de presă din data de 16 aprilie, organizată de Ministrul Educației Naționale,  Valentin Popa, ne inspiră neîncredere privind atitudinea pe care acesta o afișează față de universitățile de top din țară, care, prin excelență, și-au demonstrat în mod constant valoarea prin rezultatele de excepție.
Și de această dată, domnul ministru a ignorat solicitarea transparentizării procesului de repartizare a locurilor bugetate la nivel de licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019, fiind totodată evidentă lipsa unei metodologi clare”, mai spun reprezentanţii studenţilor

Etichete: greva japoneza ubb
Ultimele Stiri
abonare newsletter