Educație

Copiii cu rezultate excepționale, obligați să aleagă între olimpiade

În județul Cluj sunt zeci, poate chiar sute de elevi care fac performanță, dar care sunt obligați să aleagă la ce materie să evolueze, fiindcă etapele județele ale olimpiadelor la diferite materii, au loc în aceeași dată.

Spre exemplu, olimpiadele la limbile engleză și română au loc de ani de zile în aceeași dată. Astfel, elevii care sunt buni la ambele materii trebuie să aleagă una dintre ele, nu pot să facă performanță la amândouă, chiar dacă își doresc.

„Nu mi se pare chiar corect pentru că elevii care sunt buni, sunt buni la mai multe materii și nu poți să participe la toate olimpiadele la care vor. La olimpiade au posibilitatea să vadă la ce nivel sunt, dar nu pot verifica la mai multe materii, fiindcă sunt obligați să aleagă, dacă etapa județeană a mai multor olimpiade are loc în aceeași zi”, a spus o profesoară de limba engleză.


Astfel, ajung să existe negocieri între profesori și se împart elevii între olimpiade. Desigur, în acest caz, cel mai mult au de pierdut copiii care își doresc cu adevărat să facă performanță și nu doar într-un singur domeniu.

„Asta ține de orgolii personale pentru că, într-adevăr, copilul nu trebuie pus în postura de a alege condiționat. El trebuie să aleagă conform dorințelor și inclinațiilor, nu condiționat de data respectivă sau condiționat de dorința profesorului. Nu este în regulă să se întâmple lucrul acesta. Copilul trebuie să aibă posibilitatea să aleagă, dar nu prin constrângere. Totul ține, în cazul acesta, de organizare. Din punctul meu de vedere este o problemă de comunicare și de orgolii. Elevii foarte buni, care ajung să facă performanță, pot să fie foarte buni și la română și la engleză sau și la română și la latină. Din păcate elevii foarte buni sunt într-un fel exploatați. Nu este corect față de copil și uităm că scopul principal al învățământului este educarea elevului”, a spus o profesoară de limba română.


Reprezentnții ISJ Cluj spun că din cauza faptului că numărul mare de concursuri face ca organizarea etapelor județene în așa fel încât să nu se suprapună să fie dificilă.

„Nu ai cum să le pui în așa fel încât să nu se suprapună. Se încearcă să se organizeze în așa fel încât să fie în zile diferite, dar nu se poate la toate. O astfel de problemă a apărut întotdeauna părerea mea este că e bine să îi dai cât mai multe șanse copilului, dar pe de altă parte este foarte greu să fii bun la toate. S-a căutat să se răspundă cererilor asociațiilor cadrelor didactice, dar nu se poate la toate. Gândiți-vă despre câte materii discutăm. Practic la toate materiile există concursuri. E greu să le organizezi în așa fel încât să nu se suprapună”, a declarat Valentin Cuibuș, șeful ISJ Cluj.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter