Educație

A doua probă la BAC a trecut. Candidații au susținut proba obligatorie a profilului

Absolvenții de liceu au susținut proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, în cadrul examenului de Bacalaureat.

Proba scrisă la matematică și istorie a început imediat după ora 9:00, după ce toți absolvenții au primit formularele. Examenul la Matematică a fost susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil real, de cei care au terminat filiera tehnologică, de absolvenții de la profilul militar și de cei de la profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare. Tinerii care au terminat profilul umanist sau filiera vocațională dau examenul la Istorie.

 
Funcții, ecuații, derivate și integrale la Matematică

Absolvenții clasei a XII-a, de la profilul Real, au avut de rezolvat la proba la Matematică din cadrul examenului de Bacalaureat la ultimul subiect, care are gradul cel mai ridicat de dificultate, exerciții cu derivate și cu integrale.


La primul subiect, elevii care au susținut proba la Matematică au avut de rezolvat 6 exerciții cu ecuații, o probabilitate și de demonstrat că un număr este întreg.

Subiectul al II-lea a constat în rezolvarea unor exerciții pe baza unei matrice și pe baza unui polinom.


De asemenea, absolvenții de la profilul Real au avut de rezolvat exerciții pe baza unor funcții.

Ioana, o elevă care a susținut proba la Matematică pentru profilul științele naturii, spune că subiectul a fost unul accesibil.


„Subiectul de astăzi la mate, pentru științele naturii, mi s-a părut de nivel mediu. La subiectul I a fost destul de ușor. Pur și simplu aplicai o formulă. La subiectul II am avut primul exercițiu cu matrice și al doilea cu o lege de compoziție și la subiectul III am avut derivate și integrale. Ultimul exercițiu mi-a dat puțin bătăi de cap, nu fiindcă ar fi fost neapărat foarte greu, ci fiindcă trebuia să fii foarte atent, să nu greșești semnele”, a spus Ioana Ciobanu, absolventă a Colegiului Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca.


Evul Mediu la Istorie

Absolvenții de liceu care au susținut astăzi examenul de Bacalaureat la Istorie au avut Evul mediu și autonomiile locale ca cerințe, la subiectul al III-lea. La primul subiect, elevilor le-a picat un text despre comunism, iar la ultimele exerciții au avut de răspuns unor întrebări cu privire la „Criza orientală”. Elevii spun că subiectele au fost accesibile, iar cei care au învățat nu ar fi avut de ce să întâmpine probleme.


„După părerea mea a fost foarte accesibil și a fost pe același principiu ca subiectul de la olimpici. Dacă învățai, măcar în mare pe parcursul anului, te puteai descurca. Dacă nu știai nimic, nu te descurcai. Nu am întâmpinat dificultăți la niciun subiect, fiindcă mi s-au părut foarte clar formulate”, a spus  absolventă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca.

„Subiectul nu a fost nici prea greu, nici mai ușor. A fost mai mult despre înțelegerea textului. Eu cred că m-am descurcat destul de bine, vom vedea la rezultatele de luni. Am avut bătăi de cap puțin la cel de-al treilea subiect, la eseu, fiindcă am fost nevoită să spun două asemănări între două autonomii locale și acolo am avut puține probleme, dar să sperăm că va fi bine”, a spus Alexandra Cord, absolventă a Liceului Teoretic „Octavian Goga” din Huedin.


Profesorii spun, de asemenea, că subiectele au fost de nivel mediu.

„Toate cele trei subiecte au fost de nivel mediu. Nu au fost foarte grele. Nu au dat ceva imprevizibil, dar au fost câteva detalii la care elevii trebuiau să fie atenți. Eu pe elevii mei i-am învățat să fie atenți la chestiuni de genul acesta. Surprize nu ar fi trebuit să fie, dar neatenția îi costă. Am discutat cu elevi buni, dar care nu au fost atenți la toate detaliile din cauza emoțiilor”, a spus un profesor de istorie clujean.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter