Educație
A trecut și ultima probă la BAC. Absolvenții au susținut joi examenul din materia la alegere
Sesiunea de vară a bacalaureatului s-a încheiat joi, cu proba la alegere a profilului și specializării.
La profil umanist, elevii de clasa a XII-a au putut alege la ultima probă de la bacalaureat 2019 una dintre disciplinele: geografie, logică şi argumentare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie.
La profilul real, elevii de clasa a XII-a au putut alege dintre disciplinele: fizică, chimie, biologie şi informatică.
La profilul tehnologic, elevii de clasa a XII-a au putut alege pentru bacalaureat 2019 una dintre disciplinele: geografie, logică şi argumentare, psihologie, economie, fizică, chimie, biologie.
La profilul vocaţional, elevii de clasa a XII-a au putut alege dintre disciplinele: geografie, logică şi argumentare, psihologie, economie şi filosofie.
Ce-au spus elevii
Monitorul de Cluj a stat de vorbă cu câțiva dintre absolvenții care au susținut azi proba din materia la alegere, iar aceștia au spus că subiectele nu au fost foarte grele.
„A fost destul de ușor subiectul și am avut tendința să mă complic, că nu mă gândeam că e chiar așa ușor. Am întâmpinat probleme la un singur exercițiu, cred că era unul dintre cele mai ușoare. Am găsit o metodă foarte complicată de rezolvare și abia apoi am realizat că de fapt e foarte simplu și am rescris tot. De asemenea, a fost și la început a fost partea de grilă unde a trebuit să fim foarte atenți și de care mi-a fost teamă”, a spus Oana Durcău, care a susținut proba la informatică.
La biologie, elevii spun că au fost surprinși de cerințele ultimului exercițiu.
„Am ales Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană. Subiectul a fost de dificultate medie, iar subiectul al treilea a fost surpriza examenului, fiindcă am avut de scris despre ecologie și nimeni nu se aștepta la așa ceva. Ne așteptam să fie exerciții din materia de clasa a XI-a”, a mărturisit Ioana Ciobanu.
„Subiectul nu mi s-a părut greu, dar nici foarte ușor. Am întâmpinat probleme la partea de grilă, fiindcă nu reușeam să mă hotărăsc între două variante de răspuns, însă am reușit să fac alegerea potrivită în final. Oricum nu am fost foarte stresat, deoarece la celelalte două probe m-am descurcat”, a explicat Andreas Cezar Pete, care a susținut examenul la biologie.
„A fost ușor, mult mai ușor decât exercițiile pe care le-am avut la clasă. Și cei care nu s-au omorât cu învățatul ar fi putut lua notă de trecere”, a spus Cătălin Laze, care a optat pentru geografie.
La chimie, subiectul a fost asemănător cu cel din 2018
Subiectul dat anul acesta la BAC, disciplina Chimie anorganică, este în proporţie de 75% similar cu cel dat anul trecut la aceeaşi probă a Bacalaureatului, potrivit variantelor publicate de Ministerul Educaţiei. Din comparaţie reiese faptul că diferenţele sunt la Punctul A, subpuntele 1 şi 3, Punctul B, subpunctele 3 şi 4, Punctul C este diferit integral, iar la subiectul al II-lea punctul D este diferit doar subpunctul 4 b. De asemenea sunt diferite şi subpunctele 3 şi 5 de la Subiectul E. În rest formulările, cerinţele şi punctajele acordate sunt identice, informează edupedu.ro.
Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 136.087 de candidaţi - 116.316 din promoţia curentă, respectiv 19.771 din cele anterioare.
Primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie (ora 12,00), în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 - 16,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 13 iulie.