Educație
Primăria alocă 82.000 de lei pentru elevii de 10 ai Clujului
Elevii care au luat nota 10 la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat în acest an vor fi premiați de municipalitatea clujeană.
34 de elevi din Cluj-Napoca au obţinut nota maximă în anul şcolar precedent la examenele finale ale ciclului gimnazial şi liceal, 25 elevi la Evaluarea Naţională şi 9 elevi la Bacalaureat. Pe raza întregului județ au fost 29 de absolvenți de clasa a VIII-a și 15 absolvenți de clasa a XII-a care au promovat examenele cu media 10.
Astfel, într-o hotărâre de Consiliu Local, municipalitatea a decis să acorde suma de 27.000 de lei din bugetul local, bani care vor fi oferiți tinerilor care au luat nota maximă la Bacalaureat, dar și profesorilor care au ajutat la pregătirea lor.
De asemenea, o altă sumă, de 55.000 de lei va fi împărțită pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a și au luat nota 10 la Evaluarea Națională. Profesorii care i-au pregătit vor fi de asemenea recompensați.
Suma este mult mai mare față de cea care a fost oferită anul trecut. În 2018, municipalitatea a alocat 29.000 de lei de la bugetul local, din care 12.000 de lei pentru premierea elevilor care au obţinut nota 10 la examenul de Evaluare Naţională şi 17.000 de lei pentru premierea profesorilor care s-au ocupat de pregătirea elevilor.
Clujul este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte rata de promovare la Examenul de Bacalaureat, cu 8 instituţii de învăţământ ce au promovabilitate de 100% în sesiunea de vară din acest an.
Licee bune
Clujul a avut o promovabilitate la BAC de 80,7%, fiind și în acest an pe primul loc în țară. Au fost nouă licee unde a fost promovabilitate de 100%.
În top sunt liceele clujene care an de an au performanțe: Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Colegiul Național ”George Coșbuc”, Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”, Colegiul Național Pedagogic ”Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic ”Avram Iancu”, Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”.
În Cluj nivelul nivelul școlilor a crescut constant după cum arată situațiile din ultimii ani, cumva odată cu dezvoltarea economică a județului. Astfel, de pildă, notele obținute la Evaluarea Națională în Cluj au arătat că aproape 90 % din absolvenții claselor a VIII-a au luat notă de trecere, iar în primele licee din județ se intră cu peste 9.40.
Licee mai puțin bune
În ciuda ratei de promovabilitate foarte bună din acest an în județul Cluj, există și licee în care foarte mulți elevi nu au trecut examenul maturității.
Anul acesta, județul Cluj este pe primul loc în ceea ce privește rata promovabilității la Bacalaureat. Sunt 14 medii de 10, iar mediile între 8 și 9 sunt peste o mie. De asemenea, există mai multe licee care au promovabilitate de 100%.
Din păcate, există și numeroase licee unde prea puțini au trecut examenul maturității, având o rată a promovabilității sub 50%, iar la Someș Dej doar 8% au luat examenul de maturitate.
Liceele unde rata de promovabilitate a fost foarte mică au fost: Liceul Tehnologic „Someș” din Dej,
Colegiul „Emil Negruțiu” din Turda, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic „Vlădeasa” din Huedin, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Gelu Voievod” din Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” din Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii