Educație

Când își primesc profesorii salariile restante?

Chiar dacă la rectificarea bugetară, Guvernul Orban a tăiat de la Ministerul Educației, angajații din învățământ nu sunt afectați în mod direct.

Noul Guvern a alocat suma de 370 de milioane de lei profesorilor pentru respectarea Legii 85 din 2016 privind eșalonarea pe 5 ani a plății către cadrele didactice care nu au beneficiat de majorări salariale între anii 2008 și 2011.

Sumele cuvenite pentru tranşele de anul acesta cadrelor didactice, pentru respectarea prevederilor Legii 85/2016, nu erau prinse în buget, a spus Ludovic Orban. Acesta a mai spus că este vorba despre 370 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi prin această rectificarea bugetară. 


“Legea 85 prevedea eşalonarea pe 5 ani de zile a plăţii către cadrele didactice care nu au beneficiat de majorarea din 2008, între 2008 şi 2011. Iar pe acest an, din suma care era cuvenită către cadrele didactice, trebuiau plătiţi 25% din suma datorată în perioada 2008-2011, nu erau prevăzuţi banii în buget. Este vorba de o sumă de 370 de milioane, pe care şi pe ăştia i-am prevăzut în buget, ca să respectăm legea”, a declarat Ludovic Orban.

Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Județean Cluj afirmă că următoarea rată pentru sumele datorate profesorilor ar trebui să fie în lunile mai-iunie 2020.


„Despre rectificarea bugetară nu pot să am o părere cât timp nu știu ce capitol bugetar va fi afectat. În acest moment legea 85 este la zi. Încă mai sunt rate, dar legea cere alocarea banilor pe interval de 5 ani. Rata pe anul acesta s-a dat în luna iunie, următoarea rata e în mai-iunie anul viitor”, spune Valentin Cuibus.

Ministerul Educaţiei Naţională anunța pe 7 august 2019, la precedenta rectificare bugetară că în buget rămân suficienţi bani pentru plata acestor sume: “Suma rămasă după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, plata titlurilor executorii, precum și plățile ce derivă din aplicarea Legii nr. 85/2016”, scrie edupedu.ro

abonare newsletter