Educație

REZIDENȚIAT 2019. Peste 1.200 de candidați la UMF Cluj

Concursul de rezidentiat a avut loc duminica, 8 decembrie, la mai bine de o lună distanță de la momentul în care a fost stabilit inițial.

Aproape 9.000 de studenți s-au înscris la examenul de rezidențiat, în ciuda faptului că acesta a fost programat inițial pe 17 noiembrie și amânat din cauza faptului că nu a existat un Ministru al Educației la vremea respectivă.

Examenul de rezidențiat s-a mai amânat o singură dată, în anul 2004, însă atunci, amânarea a fost solicitată atât de o parte dintre candidati, cât și de Comisia Națională de Rezidențiat. Candidații au spus atunci ca nu au avut timp suficient să se pregatească, din cauză că ultimele volume cu teste fuseseră tipărite cu puțin timp în urmă. Un alt motiv pentru care s-a impus atunci amânarea cu o lună a examenului a fost faptul că doi dintre rectorii care făceau parte din Comisia de Rezidențiat s-au recuzat, fiind necesară înlocuirea lor.


La aproape o lună de la data anunțată inițial, la concursul de intrare în rezidențiat în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie s-au înscris 8.876 de studenți la nivel național pentru ocuparea celor 4.710 de locuri disponibile.

Examenele au avut loc în șase centre universitare la nivel național : Cluj-Napoca, București, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, iar fiecare candidat a avut la dispoziție patru ore pentru rezolvarea unui test-grilă cu 200 de întrebări.


1280 de candidați la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”

La Cluj-Napoca s-au înscris 865 de candidați pentru locurile de la Medicină, 241 la Medicină dentară și 174 la Farmacie. La nivel național, 6.283 au susținut examenul pentru Medicină, 1.740 pentru Medicină dentară și 853 pentru farmacie.


Promisiuni de la Minister

Punctajul minim de promovare este de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, conform  metodologiei de concurs stabilită de Ministerul Sănătății.


Victor Costache, noul Ministru al Sănătății a anunțat că regulile vor rămâne ca până acum la examenul de rezidențiat și a promis că toți cei care vor îndeplini punctajul minim vor primi posturi.

„Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului, dar, în condițiile în care resursa umană este deficitară căutăm soluții ca toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, să fie admiși. Urez succes tuturor participanților la concurs și îi asigur de tot suportul noii echipe a Ministerului Sănătății”, a declarat Victor Costache, Ministrul Sănătății înainte ca studenții să intre în sălile de examen.


Cei mai mulți candidați la nivel național au fost la centrul univeristar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, acolo unde 36,72% din totalul candidaților au susținut examenul de rezidențiat.

Ce trebuie să facă candidații după rezidențiat

Ocuparea locurilor și a posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.

În perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut. Între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar între 14-16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire.

Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți este prevăzută în 1 februarie 2020.

abonare newsletter