Educație

Ioan-Aurel Pop: „Se vorbește despre educația financiară, trebuie să ne știm rădăcinile!”

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat luni, la Cluj-Napoca, că în ultimile decenii temele de istorie economică „au cam fost lăsate deoparte de cercetători”, deşi în arhive sunt foarte multe documente cu mărturii despre evoluţiile economice.

Ioan-Aurel Pop: „Se vorbește de nevoia educației financiare, trebuie să ne știm rădăcinile!” Ioan-Aurel Pop: „Se vorbește de nevoia educației financiare, trebuie să ne știm rădăcinile!”

„Temele de istorie economică, deşi arhivele noastre gem de mărturii despre economie, au fost lăsate deoparte. Mă bucur că această tradiţie continuă şi că viaţa economică a comunităţilor, în cazul nostru viaţa economică de pe teritoriul de azi al României, este scoasă la lumină. Al doilea lucru este că evoluţia capitalismului în spaţiul românesc are falii şi cercetarea istoriei transilvănene, din cadrul Imperiului habsburgic, când Transilvania făcea parte din Imperiul habsburgic şi apoi din Imperiul austro-ungar, oferă date şi mai numeroase, care rămân necercetate din cauza unor prejudecăţi”, a declarat Ioan-Aurel Pop.

„Autorii care s-au aplecat asupra acestor lucrări care privesc băncile, bancnotele, monedele, circulaţia banilor şi societăţile pe acţiuni, acţiunile bancare, biletele de valoare, toate acestea trebuie cunoscute, pentru că se vorbeşte de nevoia unei educaţii financiare astăzi, pentru a ne pregăti pentru viitor. Sigur, lucrurile nu mai sunt ca atunci, dar e important să ne ştim rădăcinile”, a mai spus rectorul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.


Ioan-Aurel Pop a participat, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca, la vernisajul expoziţiei „Acţiuni şi înscrisuri bancare din Transilvania (1880-1940)” şi la lansarea cărţii „Societăţi pe acţiuni româneşti în Austro-Ungaria”, autori fiind Alois Weil, Gabriel Căsap și Ioan Chirescu.

De altfel, Alois Weil a donat BCU circa 300 de acţiuni vechi, care au fost prezentate în expoziţie. „Donaţia e de 300 de piese, e primul pas. Ulterior o să continuăm cu donaţiile. Premieră e faptul că e o expoziţie într-un mediu universitar, se adresează profesorilor şi studenţilor. Cea mai veche acţiune e de prin 1820”, a precizat Alois Weil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter