Educație

Cursurile UBB continuă, dar în mediul online. Ce posibilități au profesorii și studenții să organizeze cursuri

Odată cu preluarea noului mandat, Daniel David a oferit studenților informații cu privire la cursurile online pe care le pot urma în perioada în care întreaga universitate și-a suspendat activitatea.

Daniel David și-a preluat mandatul de rector, chiar dacă UBB și-a suspendat activitatea didactică din cauza crizei coronavirusului. Noul rector a transmis în mediul online câteva cuvinte odată cu preluarea mandatului și a venit cu informații pentru studenți și cadrele didactice cu privire la perioada următoare, cât cursurile sunt suspendate.

„Adevărul este că mi-ar fi plăcut mult să avem întâlnirea de preluare a mandatului, dintre rectorul UBB și comunitatea UBB, în care să vă mulțumesc pentru alegere și să vă prezint planificarea implementării Programului ProUBB+ în mandatul 2020-2024, program pe care l-ați votat cu cel mai mare procent de când există alegeri de acest tip în UBB. Dar vom face acest lucru la momentul potrivit! Acum am preluat această poziție de reprezentare a comunității noastre în condiții foarte dificile, determinate de epidemia cu COVID-19”, a transmis Daniel David.


 Consiliere psihologică online

Daniel David a transmis că cei care simț că au nevoie de asistență psihologică în această perioadă pot contacta clinica universității, Clinica de Psihologie Babeș-Bolyai PsyTech. De asemenea, Centrul Expert al UBB va oferi celor interesațí servicii de asistență psihologică.

Comunitatea UBB poate urmări toate deciziile academice/administrative și programele de suport ale UBB în legătură cu epidemia de COVID19.


Cursuri online



Activitățile academice vor continua în condiții de siguranță.

„Continuarea activităților academice, mai ales a celor didactice, este fundamentală pentru a nu afecta parcursul de viață al studenților noștri. Sigur, asta cu respectarea tuturor constrângerilor care se impun de la punctul 1 și cu păstrarea standardelor de onorabilitate academică. În acest sens, să ne amintim în aceste clipe că UBB este cea care a introdus în țară, după practici internaționale, învățământul la distanță și extensiile universitare, astfel încât suntem pregătiți să trecem la un proces educațional online desfășurat onorabil, în spiritul Programului ProUBB+. Așadar, să ne menținem și acum la înălțimea standardelor pe care noi le-am stabilit! În acest sens, vă propunem mai multe modalități de continuare a procesului didactic – dar puteți opta și pentru altele -, alegerea uneia sau a alteia depinzând de preferința cadrului didactic și a studenților, de abilitățile tehnologice ale acestora, de tehnologia disponibilă pentru fiecare și de specificul activității didactice/domeniului (vezi tutorialele în anexe, așa cum au fost elaborate de departamentele de specialitate)”, a transmis Daniel David.


Casetă: Platforme pe care se pot organiza cursurile online

(1) Platforma Microsoft Teams


Cadrele didactice pot intra cu parolă, pot crea clase virtuale și pot invita studenții la activitățile didactice. Studenții pot intra cu parolă sau ca “oaspeți” (guest). Această platformă asigură securizarea cursurilor/seminariilor.


(2) Platforma 8×8 Video Meetings


Oferă posibilitatea de organizare a videoconferințelor


(3) Platforma Moodle - contactați CFCIDFR pentru detalii.

Pentru facultățile care folosesc această platformă la ID (aici nu sunt componente video)


(4) Platforma Google Meet


Pentru facultățile care au această opțiune (ex. departamentele de psihologie)


(5) Platforma/varianta bazală


Cadrele didactice trimit online studenților materialul de studiat (distribuit pe săptămâni sau global), asociat cu posibilitatea studenților de a pune întrebări și a li se răspunde asincron (ex. prin e-mail, document Google etc.) sau sincron (ex. diverse modalități de comunicare în scris și/sau video). Este de dorit ca materialul trimis să includă și demonstrații/video care există online.

Cadrele didactice și studenții sunt rugați să fie online în perioada în care au ore conform orarului (pentru a susține activitatea didactică prin cursuri/seminarii/laboratoare/consultații/ tutoriale etc.)

Rectorul a făcut apel la solidaritatea, cooperarea și compasiunea tuturor.

„Această universitate a trecut, în tradiția ei începută în 1581, prin epidemii și războaie complicate, care au forțat-o la adaptare, uneori testându-i limitele până aproape de blocaj. Dar mereu s-a adaptat bine, a supraviețuit cu determinare și a ieșit mai puternică și mai inovativă. M-aș bucura să ne mobilizăm și acum, astfel încât impredictibilitățile situației de față să nu le percepem automat ca pericole care ne panichează și blochează, ci ca oportunități în care putem practica solidaritatea, cooperarea și compasiunea și în care putem să ne folosim creativitatea și inteligența pentru soluții inovative, unele poate durabile chiar dincolo de criză”, a transmis David.

abonare newsletter