Educație
Declarația pe proprie răspundere cerută părinților, „un caz clar în care autoritățile s-au deresponsabilizat”
Un fost ministru al Educației critică aspru declarația pe proprie răspundere pe care ar trebui să o semneze părinții înainte de a-i trimite la școală pe copii.
Declarația pe proprie răspundere cerută părinților, „un caz clar în care autoritățile s-au deresponsabilizat”
Profesorul Mircea Miclea, fostul ministru al Educației, consideră că introducerea unei declarații pe proprie răspundere pe care părinții trebuie să o completeze pentru copii, pentru a merge la școală, este un gest de deresponsabilizare a autorităților.
„Am criticat declarația pe proprie răspundere a părinților pentru că acolo erau scrise lucruri aberante. Văd că ministerul o dă la întors acum, dar e evident că n-a făcut altceva decât să arunce pe spinarea părinților toată responsabilitatea începutului școlii, ceea ce este aberant, din punct de vedere al guvernării.
Acolo părintele trebuia să știe, de exemplu, dacă copilul lui s-a întâlnit cu o altă persoană care e COVID. N-avea de unde să știe părintele acest lucru. Apoi, erau trecute o serie de simptome, după care s-a pus virgulă și etc. Adică, era o listă incompletă, o listă infinită de simptome. Eu trebuia să răspund, așadar, ca părinte, de lucruri pe care n-am cum, obiectiv vorbind, să le cunosc și eram tras la răspundere pentru asta. Acum, ministerul a văzut câtă prostie a făcut și începe să revină asupra acestei formulări spunând că revine cu sintagmele. A fost un caz clar în care autoritățile s-au deresponsabilizat și au aruncat totul pe spinarea copiilor”, a declarat Mircea Miclea, la Digi24.
Cum ar trebui să se procedeze?
Întrebat cum ar fi normal să se procedeze, profesorul clujean a propus ca, în prima zi de școală, părinților să li se comunice care sunt simptomele specifice COVID-19, copiii care prezintă aceste simptome fiind ținuți acasă, și ce au de făcut în continuare.
„Ce trebuie să se întâmple este ca în prima zi de școală fiecare părinte să primească o listă de simptome și să se spună: acestea sunt simptomele pe care dacă copilul dvs le are, dvs într-o primă fază îl țineți acasă. În a doua fază, dacă aceste simptome continuă, peste două zile sau trei zile - aici Ministerul Sănătății poate să stabilească exact - atunci automat vă adresați medicului de familie sau cereți analiza cazului respectiv de către DSP”, a mai arătat fostul ministru al Educației.
CITEȘTE ȘI
Mircea Miclea, fost ministru al Educației: „Începutul noului an școlar va arăta destul de prost”