Educație
O altfel de educație, la Cluj. Beatrice, invitată în „trenul” educației internaționale Cambridge de Transylvania College
Bursă de excelență obținută pe o perioadă de 4 ani a liceului de o elevă din Mediaș de la Școala Gimnazială „Hermann Oberth”, la Cluj-Napoca, în cadrul unei școli private cu istorie de aproape 30 de ani de excelență în educație pe sistem internațional Cambridge.
O altfel de educație la Cluj. Beatrice, invitată în „trenul” educației internaționale Cambridge de Transylvania College
Transylvania College oferă o șansă la o altfel de educație pentru Beatrice Isailă, care a decis să își ia soarta în mâini și să dea examenele necesare pentru a urma cursurile acestei școli în limba engleză, după școala gimazială urmată în limba germană.
Istoria Transylvania College se întinde până în 1993
Povestea școlii începe în 1993, când Simona și Dan Baciu, fondatorii instituției, au decis că este momentul pentru un nou univers al cunoașterii, inovării și schimbării în educație la Cluj. Recunoscută cu statut oficial de Școala Britanică Internațională de către Departamentul de Educație din Marea Britanie și acreditată de către Ministerul Educației Naționale, școala are aproape trei decenii de la înființare și oferă anual trei burse de studiu care acoperă taxele de școlarizare din clasa a IX-a (Year 10) și până în clasa a XII-a (Year 13).
Demn de menționat este faptul că absolvenții acestui liceu, sprijiniți și ghidați în drumul pe care și l-au ales, au ajuns să fie admiși peste tot în lume, la universități de prestigiu din Anglia, Belgia, Țările de Jos, Danemarca, Ungaria, Elveția, Scoția, Irlanda, Austria, Statele Unite ale Americii, Japonia, Singapore, Australia.
Pe lângă pregătirea academică, elevii au parte de multe oportunități pentru dezvoltarea personală prin programul de practică și programele extracurriculare, școala făcând parte dintr-o asociație de școli de elită din lume – Round Square – care încurajează implicarea în acțiuni centrate pe șase direcții: internaționalism, democrație, aventură, mediu, implicare în comunitate, leadership.
Pentru a reuși în țelul ambițios propus, Beatrice a trebuit în primul rând „să ia bilet”, adică a parcurs etapele de selecție ale liceului. Se cere în primul rând o bază solidă de cunostințe, un nivel avansat de competență lingvistică și o atitudine proactivă față de procesul de învățare. Orice elev absolvent al clasei a 8-a poate aplica la acest tip de bursă, spun reprezentanții liceului. Așa că, după ce a aflat în luna februarie de bursele oferite, a parcurs etapa I – transmiterea aplicației care cuprinde formularul liceului, un eseu personal, o recomandare de la un profesor și o scrisoare a părinților.
Beatrice a fost aleasă dintre 23 de candidați
Au urmat câteva întâlniri online de acomodare și explicații cu cei 23 de elevi înscriși în cursă, iar după testele naționale a susținut examenul care a constat în trei teste: engleză – scris, matematică – scris, în engleză, și testul computerizat pentru abilitațile de gândire CAT4, pentru evaluarea potențialului candidaților.
Etapa a treia în care doar o parte dintre cei care au depus dosarele s-au calificat a constat în interviul susținut în limba engleză de către elevii care au ajuns să cunoască astfel comitetul obiectiv de selecție a bursierilor, urmat de o întâlnire a comitetului cu părinții, în acceași zi. În urma realizării acestui parcurs, a prezentării notelor generale din cei patru ani de studiu de la Școala Gimnazială „Hermann Oberth”, unde a obținut media 9,92 în clasa a 7-a și nota 10 în clasele a 5-a, a 6-a și a 8-a, și a portofoliului extracurricular, Beatrice a devenit fericita câstigătoare a uneia dintre cele trei burse „Schollarship Society” – Transylvania College.
Ea este convinsă că viața ei s-a schimbat pentru totdeauna, iar direcția pe care a luat-o reprezintă un pas important care o va ajuta să-și realizeze visul de studia la o universitate de prestigiu din străinătate. Prin faptul că manualele din programă poartă semnăturile Cambridge și Oxford, că elevii au uniformă școlară și că în campus sunt aproape 650 de elevi și 100 de profesori din 35 de țări de pe 6 continente, această unitate de învățământ se distinge de departe de sistemul de învățământ tradițional, iar realizările absolvenților sunt oglinda și dovada faptului că acest sistem funcționează.
CITEȘTE ȘI:
Erik Birinyi, liceanul care scoate în evidență nevoile elevilor. Care sunt realizările tânărului?