Educație

60.000 de lei, despăgubiri pentru un grup de elevi maghiari din Cluj. Inspectoratul Școlar Județean, acuzat de DISCRIMINARE

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj și Ministerul Educației vor plăti despăgubiri în valoare de 60.000 de lei după desființarea unei clase în limba maghiară din cadrul Liceului Teoretic Apáczai Csere János.

 

 


Despăgubirile vor fi plătite în urma unei decizii din 2019 a Curții de Apel București confirmate, în septembrie 2021, de Înalta Curte de Casație și Justiție, conform edupedu.ro.

 


Astfel, se arată că acest caz este unul relevant datorită faptului că este primul în care o instanță din România acordă despăgubiri pentru discriminare lingvistică.

În fapt, Curtea de Apel București a decis, în decembrie 2019, că 10 elevi maghiari din Cluj Napoca trebuie să primească despăgubiri de câte 6.000 de lei, pentru faptul că, în 2016, ISJ Cluj decisese prin discriminare să închidă o clasă de arte plastice din liceul clujean menționat.


Cum au avut loc evenimentele?

Sursa menționată a prezentat pe scurt cazul de la Cluj, conform unui comunicat al unei asociații clujene care a venit în sprijinul elevilor discriminați.

- În 2016, inspectorul general de atunci, Valentin Claudiu Cuibus, a decis că nu va aproba funcționarea singurei clase de arte plastice în limba maghiară din județul Cluj pentru cei 16 elevi care au optat să înceapă clasa a 5-a în aceasta. Un secretar de stat responsabil cu educația în limbile minorităților, Andras Kiraly, nu a contribuit în niciun fel la soluționarea situației.
- În 2017, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat că ISJ Cluj i-a discriminat pe acei elevi. În temeiul deciziei CNCD, 12 dintre cei 16 elevi au reafirmat opțiunea lor pentru acea clasă, dar hotărârea Consiliului a fost ignorată atât la nivelul ISJ, cât și la Minister, niciuna dintre instituții neluând vreo decizie privind înființarea clasei respective.
- În 2018, zece dintre elevi au acționat în judecată ISJ și Ministerul Educației la Tribunalul București. Acesta a hotărât, în 8 noiembrie 2018, ca fiecare reclamant să fie despăgubit cu 5.000 de lei.
- Pârâții și reclamanții au atacat hotărârea Tribunalului București, iar în decembrie 2019 Curtea de Apel București a constatat din nou vinovăția Ministerului Educației și a inspectoratului și a majorat despăgubirea la 6.000 de lei per elev.
- Hotărârea CAB a fost atacată prin recurs de către pârâți, dar recursul a fost respins de ICCJ prin hotărârea 1572/14.09.2021, cauza fiind închisă definitiv.


 

abonare newsletter