Educație

Studenții UTCN susțin că măsurile COVID-19 sunt ignorate. Conducerea, asigurări că totul este sub control

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca sunt revoltați și susțin că nu sunt respectate măsurile de protecție anti-COVID, laboratoare și seminarele fiind desfășurate cu prezență fizică.

 

 


În ultimele zile, mai mulți studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au trimis plângeri redactorilor monitorulcj.ro legate de hotărârea Senatului universității de a continua laboratoarele și seminarele fizic, iar cursurile online.

Senatul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a decis la ședința de joi, 28 octombrie, că „activitățile de tip laborator, seminar, proiect se vor desfășura în continuare onsite, iar activitățile de tip cursuri se vor desfășura online. Situația va fi reanalizată la următoarea ședință de senat”, a precizat Organizația Studenților din Universitatea Tehnică (OSUT) din Cluj-Napoca săptămâna trecută.


Mai mulți studenți ai UTCN s-au plâns reporterilor monitorulcj.ro, acuzând universitatea că le-ar ascunde cazurile de COVID-19 care apar în universitate. Studenții sunt nemulțumiți de continuarea în format fizic a laboratoarelor, susținând că, la depistarea unui caz de infectare într-o grupă, colegii continuă să meargă la facultate.

„Știm cu toții decizia Senatului UTCN că activitățile practice (laboratore și seminarii) să se desfășoare fizic. Unii studenți consideră această decizie neasumată și iresponsabilă. Realitatea este cu totul alta față de promovarea pe care Universitatea o face pe rețelele de social media. Majoritatea sălilor de laborator sunt mici iar distanțare de 1.5 metri nu se poate face. Dezinfectantul de la intare este apă cu sapun, iar unii studenți lipsiți de conștiință poartă măștile sub nas sau stau la țigară unul lângă altul în pauze. Cazurile de COVID-19 existente nu sunt declarate la DSP, nu avem o statistică reală despre câți studenți sunt infectați și în ce grupe.


O parte din studenți au cerut niște reguli clare de urmat când într-o grupă se găsește un caz pozitiv (sau mai multe) dar nu am primit niciun fel de informații de la UTCN, deși restul universităților clujene au venit cu reguli clare în acest sens. La începutul anului universitar profesorii ne-au spus că la orice simptome de COVID să rămânem acasă cu posibilitatea de a participa la cursuri și laboratoare online (cel puțin până la primirea rezultatului unui test), iar în caz de infectare, să rămânem în online 2 săptămâni. Desigur că aceste promisiuni nu s-au respectat și într-o grupă în care s-au găsit cazuri persoana infectată a rămas acasă, iar restul colegilor vaccinați au continuat activitatea fizic. UTCN se laudă cu teste puse la dispoziție în cămine și ne promite că înafara căminelor sunt de 4 ori mai multe cazuri decât în interiorul lor, din punctul meu de vedere irelevant pentru că studenții tot la facultate merg”, este mesajul unui student la UTCN primit pe adresa redacției. Acesta a dorit să rămână anonim.

Un alt student se plânge de faptul că grupa lui a continuat să frecventeze fizic laboratoarele, chiar dacă   au fost descoperite două cazuri de COVID-19.


„Sunt student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Universitatea continuă activitatea fizic in ciuda numărului mare de infectari zilnice. La laboratoare de 12-15 persoane, suntem 22 de persoane. Nu se asigură nici măcar o distanțare socială. Ne temem pentru sănătatea noastră și a celor din jur. Chiar dacă au fost 2 cazuri pozitive în grupa mea, nu s-au luat măsuri, a trebuit să venim fizic. Universitatea nu ține cont de siguranță sănătății noastre si a celor din jur”, a transmis studentul.

Cum răspund reprezentanții UTCN?

Conducerea UTCN  a declarat, la solicitarea reporterilor monitorulcj.ro, că asigură testarea gratuită a studenților simptomatici prin cele două cabinete medicale din campusurile studențești Mărăști și Observator, iar în campusul Mărăști a fost deschis un centru de vaccinare destinat comunității academice.


Menționăm totuși că studenții UTCN au fost cazați în cămine fără a se ține cont dacă au fost vaccinați împotriva coronavirusului, dacă au trecut prin boală sau au test negativ, în condițiile în care România trece prin cel mai agresiv val de la izbucnirea pandemiei și până în prezent. În plus, conducerea a mai menționat că în Senat, studenții sunt reprezentați în proporție de 25%.

„Cu certitudine, sănătatea tuturor membrilor comunității UTCN este prioritară. În acest sens, conducerea universității urmărește cu mare atenție evoluția epidemiologică privind răspândirea cu virusul SARS-COV-2 precum și deciziile adoptate de către autorităților locale și naționale. Pe baza acestor date și cu consultarea permanentă a membrilor Consiliului de Administrație, reprezentanților studenților și Senatul Universitar au fost adoptate scenariile de funcționare cu privire la modul de derulare a activităților didactice și de cercetare științifică.

Suntem preocupați de starea de fapt a lucrurilor și conform Planului de Măsuri, am desemnat un responsabil care coordonează activitățile de prevenire a infectării cu SARS-COV-2 la nivelul instituției. Acesta este în legătură permanentă cu Direcția de Sănătate Publică Cluj-Napoca, cu responsabilii desemnați în fiecare facultate în parte dar și cu administratorii căminelor studențești. În acest moment, UTCN asigură testarea gratuită a studenților simptomatici prin cele 2 cabinete medicale din campusurile studențești Mărăști și Observator, iar în campusul Mărăști a fost deschis și un centru de vaccinare destinat comunității noastre academice. În prezent, în UTCN rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice este de  89% iar personalul didactic auxiliar și nedidactic este vaccinat în proporție de 81%, cu mențiunea că personalul aferent căminelor și cantinelor are o rată de vaccinare de 94%.  Fac aici apel la responsabilitatea fiecăruia dintre noi în parte, de a acționa pentru binele comun prin respectarea regulilor de prevenire și siguranță”, a transmis pentru monitorulcj.ro,  Vasile Țopa, rectorul UTCN.

 

CITEȘTE ȘI

VIDEO. ZERO distanțare în amfiteatrele universităților din Cluj. Ce spun reprezentanții UTCN și UBB?

Ultimele Stiri
abonare newsletter