Educație

Cum se va face testarea în școli? Andrei Baciu: „Nu e o procedură medicală. E un test de salivă, într-un recipient”

Conform secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, testarea elevilor în școli va fi una simplă și va putea fi făcută de cadrele didactice, în școlile care nu au personal medical.

 

 


Potrivit lui Andrei Baciu, metoda de recoltare se va face diferit, pentru a  evita crearea unui disconfort în rândul elevilor, iar acestea vor fi făcute de personalul medical sau de cadrele didactice, care vor fi instruite în acest sens.

„Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul, iar forma finală va fi comunicată imediat ce proiectul va fi gata. Vorbim de teste de salivă non-invazive. Metoda de recoltare se va face diferit, în absența unui disconfort. Vorbim și de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute și de personal non-medical. Bineînțeles, în urma unei instruiri, astfel încât procedura să se facă corect și rezultatul să nu fie influențat de maniera de testare (…) Va fi o procedură foarte clară, ușor de înțeles și ușor de aplicat pentru oricine. Când o să o avem gata o să o comunicăm, dar nu este sofisticată.”, a transmis la DIGI24, Andrei Baciu.


Depistarea cazurilor pozitive, vitală pentru a domoli pandemia

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat că cea mai la îndemână metodă de a domoli pandemia este identificarea cazurilor pozitive, iar acest lucru se face cu ajutorul testării. Andrei Baciu a mai menționat că orice test pozitiv identificat în școli va fi dublat de o testare clasică, tocmai pentru a confirma veridicitatea.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a domoli pandemia este să identificăm cazurile pozitive. Acest lucru se face prin testare. Mai noi avem această modalitate făcută pentru unitățile de învățământ, tocmai pentru a se putea desfășura de o manieră sistematică, lucru care ar fi fost mai dificil utilizând testele clasice. Avem un test mult mai simplu, care are altă sensibilitate și specificitate, și din acest motiv orice test pozitiv va fi dublat de o testare clasică, a spus Baciu.


Andrei Baciu a precizat că recoltarea probelor pentru teste nu sunt o procedură medicală complicată, iar în unitățile de învățământ unde nu există cadre medicale, cadrele didactice vor efectua testele.

„S-au achiziționat aceste teste, procedura e în curs, ele vor ajunge în școli și se va stabili o cadență de testare. Testarea efectivă va fi efectuată de personalul medical, acolo unde există, în rest vor fi instruite cadre didactice în interiorul fiecărei școli. Nu este o procedură medicală. E un test de salivă, într-un recipient”, a declarat Andrei Baciu.


 

CITEȘTE ȘI:

Un nou tip de bullying se răspândește în școlile din România. Bullying-ul pe motivul vaccinării sau nevaccinării

Structura anului școlar 2021-2021, schimbată! Elevii nu vor mai avea vacanță între semestre

Sorin Cîmpeanu: „Voi propune ca în localitățile cu rată de incidență MAI MICĂ de 3 la mie să NU SE ȚINĂ CONT de pragul de vaccinare”

Ultimele Stiri
abonare newsletter