Educație

200 de elevi de la Școala Ion Agârbiceanu, relocați haotic. Zeci de părinți au protestat. FOTO

Peste 200 de elevi de la Școala Ion Agârbiceanu din Cluj-Napoca au fost relocați „haotic” din cauza supraaflomerării. Unii copii au ajuns într-o sală de clasă care arată mai degrabă ca o „cameră de cămin”, spune un clujean. Părinții au protestat în curtea școlii.

200 de elevi de la Școala Ion Agârbiceanu, relocați haotic din cauza supraaglomerării. Zeci de părinți au protestat. FOTO 200 de elevi de la Școala Ion Agârbiceanu, relocați haotic din cauza supraaglomerării. Zeci de părinți au protestat. FOTO

 

 


Peste 200 de copii din clasele pregătitoare de la Școala Ion Agârbiceanu au fost relocați începând de azi în sediul Colegiului Anghel Saligny, anunță consilierul local USR Alexandra Oană.

 


Zeci de părinți au protestat luni dimineață împotriva acestei decizii, ce implică 8 dintre cele 12 clase pregătitoare ale școlii.

Aceste lucruri se întâmplă deși părinții susțin că nu au fost informați la înscrierea în clasa pregătitoare în legătură cu posibilitatea relocării, dar și că au primit informații oficiale pe WhatsApp:


„Direcțiunea speră să rezolve astfel problema supraaglomerării cu care școala se confruntă de mai mulți ani și care a dus la scurtarea orelor pentru copiii din clasele primare la 40 de minute și la studiul în două schimburi.

De cealaltă parte, părinții spun că nu au fost informați în legătură cu posibilitatea relocării în momentul înscrierii în clasa pregătitoare, că au primit informații oficiale privitoare la mutare în urmă cu o săptămână pe Whatsapp și, mai ales, că cele câteva criterii prin care s-a stabilit care clase rămân și care pleacă au fost incorecte”, a spus consilierul local.


Consiliul Administrativ a decis că vor rămâne în școală clasele pregătitoare cu numărul cel mai mare de copii cu frați sau surori în clase mai mari, clasele în care sunt copii de dascăli sau copii cu dizabilități. Nu s-a ținut cont în schimb de adresa familiilor. 
Astfel s-a ajuns în situația greu de acceptat  în care copii ce locuiesc peste drum de școala Agârbiceanu să fie mutați la Anghel Saligny, în timp ce copii ce s-au înscris la școală cu viză de flotant să rămână în locația curentă.

Copiii care locuiesc lângă școală, relocați

Un lucru care i-a frustrat pe părinți este faptul că în momentul relocării nu s-a ținut cont de adresa familiilor. Practic, copiii care mergeau singuri la școală fiindcă locuiau în zonă sau chiar peste drum de unitatea de învățământ au fost relocați în zone mai îndepărtate.


Astfel, nu doar copiii vor avea de suferit, dar și șoferii din trafic, care se va aglomera.

„Copii care veneau singuri la Școala Agârbiceanu de la blocurile din jur vor trebui conduși cu mașina spre noua locație, ceea ce nu va face decât să înrăutățească și mai mult traficul de coșmar din Mărăști.  Situația e cu atât mai frustrantă pentru părinți cu cât Școala Agârbiceanu a trecut recent printr-un amplu proces de reabilitare și extindere și a fost prezentată drept model de bune practici în ceea ce privește gestionarea infrastructurii educaționale.

Cu toate acestea, se pare că extinderea nu a fost însă suficientă pentru a rezolva problemele ce țin de supraaglomerare.  Lucrul acesta nu ar trebui să ne mire. De ani buni, criza locurilor în creșe și grădinițe anunță presiunea pe locurile din clasele primare, iar în  condițiile în care nu s-au luat măsuri suficiente la timp era inevitabil să se ajungă aici.

Deși l-am auzit pe Domnul Primar în fiecare ședință de Consiliu Local din ultima vreme prezentând renovarea și extinderea unor școli drept construcție de școli noi, adevărul este că în Cluj nu s-a construit nicio școală nouă în ultimii 30 de ani, iar acest lucru începe să se simtă din ce în ce mai acut. Singura soluție pentru evitarea unor situații precum cea de azi este construcția de școli în cartierele noi ale orașului”, a spus Alexandra Oană.

Noua sală de clasă, „o cameră de cămin”

Un clujean s-a plâns pe rețelele de socializare de relocarea copiilor, spunând și că la noua locație pe copii îi așteaptă o „cameră de cămin”, nu o sală de clasă, unde nu se vor putea respecta nici măsurile de prevenție împotriva Covid-19.

„Domnule Emil Boc ăsta e învățământ într-un oraș de 5 stele!? Ajungem în fața scolii gimnaziale «Ion Agarbiceanu» și constatăm că nu mai avem învățător și nici sală de clasă la mijlocul anului școlar datorită incompetenței doamnei director care a decis mutarea făcută prin mesaje pe WhatsApp a anumitor clase pregătitoare la o altă școală din Cluj, după cum se vede în poză «noua» sală de clasă este o cameră de cămin (10-12 metrii pătrați) în care vor să înghesuie 24 de suflete cu măști pe față și distanțare socială «regulamentară», fain la școală în Cluj!”, a spus Liviu Balint.

CITEȘTE ȘI:

PROTEST al polițiștilor în fața Prefecturii Cluj, marți: „Nu ne mai putem încrede în vorbele politicienilor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter