Educație

UBB va organiza un concurs internațional de soluții pentru Science Campus Cluj. O nouă specializare inteligentă a oraşului şi a ţării

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca anunţă că urmează să organizeze, la începutul anului, un concurs internaţional de soluţii pentru proiectul "Science Campus Cluj", parte a InfoBioNano4Health, o nouă specializare inteligentă a oraşului şi a ţării.

UBB va organiza un concurs internațional de soluții pentru Science Campus Cluj. O nouă specializare inteligentă a oraşului şi a ţării UBB va organiza un concurs internațional de soluții pentru Science Campus Cluj. O nouă specializare inteligentă a oraşului şi a ţării

 

 


UBB va dezvolta inițial în cadrul „Science Campus Cluj”, pe aproximativ 3 hectare, un Minicampus UBB, gândit ca o Platformă STEM+ (Science/Technology/Engineering/Mathematics + Social&Humanities), care va include Institutul/Platforma de InfoBioNano4Health, Facultatea de Matematică și Informatică (mai ales partea de informatică) și un cămin studențesc. 

Primăria Cluj-Napoca va dezvolta în logica „citizen science” un „Science Center” (focalizat pe educația cetățenilor pentru viață/artă/știință), alături de care vor funcționa o piață urbană și terenuri de sport. „Science Campus Cluj” extinde astfel Cluj Innovation Park, orașul construindu-și prin acest demers un nou pol de creștere. 


„Țara, Transilvania și Cluj-Napoca au nevoie de o specializare inteligentă, care să le ofere avantaje competitive, cu impact asupra bunăstării oamenilor. UBB – cea mai mare și una dintre cele mai puternice universității ale țării – poate și trebuie să-și asume această misiune. 

Și a făcut-o, la modul serios! Întâi a propus ca specializare inteligentă – luând în calcul potențialul academic propriu – InfoBioNano4Health, adică utilizarea Tehnologiei informației (UBB are cea mai mare și mai puternică facultate de informatică din țară), Științelor vieții (unde UBB se află în topuri internaționale) și a Nanoștiințelor (unde de asemenea UBB se află în topuri internaționale) pentru aplicații în sănătate, atât a populației (cu accent pe sănătatea mintală și publică – unde este lider național și actor influent la nivel internațional) dar și a mediului (unde este deja parte a rețelei europene ACTRIS - https://news.ubbcluj.ro/platforma-ubb-infobionano4health-isi-dezvolta-prima-componenta-paneuropeana-de-sanatate-a-mediului-populatiei-ubb-actris/). Apoi, am inclus prin competiție această specializare inteligentă atât în Roadmapul Național al marilor infrastructuri academice, cât și în temele selectate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (Proiectul "SMART InfoBioNano4Health&Innovation", propus de UBB în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, planificat cu un buget orientativ de 45 milioane EURO, a ocupat primul loc în competiţia pentru definirea specializării inteligente RIS3 în regiunea Nord-Vest - https://news.ubbcluj.ro/ubb-traseaza-avantajul-competitiv-paneuropean-al-clujului prin-infobionano4health/), cu scopul obținerii de finanțare. 


De asemenea, InfoBioNano4Health este tema cu care UBB se proiectează în relațiile sale internaționale, inclusiv în EUTOPIA (alianța europeană a universităților) sau în programe complexe de tip Erasmus Mundus (vezi Cybersecurity - https://news.ubbcluj.ro/program-de-master-european-in-cybersecurity-la-ubb/); asta pentru că țintim un demers paneuropean, astfel de demersuri paneuropene în infrastructurile academice existând în prezent doar în sudul țării”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

 

CITEȘTE ȘI:

Science Campus Cluj, în Lomb. Concurs internațional de soluții, organizat de primărie

Ultimele Stiri
abonare newsletter