Educație
Fundaţia Emil G Racoviţă pentru Ştiinţă şi Explorare Medii Extreme, înființată sub egida UBB
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca anunţă înființarea fundației ca omagiu adus omului de ştiinţă considerat fondatorul biospeologiei.
Înființarea fundației, un omagiu adus omului de ştiinţă Emil Racoviță.
Fundaţia Emil G. Racoviţă pentru Ştiinţă şi Explorare Medii Extreme a fost înfiinţată sub egida Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) de un grup de oameni de ştiinţă din ţară, de la universitatea clujeană şi din Academia Română, dar şi din străinătate, alături de familia şi urmaşii savantului, conform unui comunicat de presă al UBB.
Fundaţia a fost constituită ca omagiu adus lui Emil G. Racoviţă pentru substanţiala sa contribuţie la înfiinţarea, poziţionarea şi consolidarea academică internaţională a Universităţii din Cluj, sediul fiind în Cluj-Napoca, pe strada Clinicilor nr. 5-7.
„Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviţă s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde îşi va înfiinţa Institutul de referinţă la nivel internaţional şi unde va ajunge Rector. Anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului, Universitatea a reînfiinţat Institutul Emil Racoviţă pentru Studiul Vieţii în Condiţii Extreme. Aşa cum spuneam anul trecut, la reînfiinţarea Institutului, reparăm istoria şi actualizăm în modernitate moştenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înfiinţarea acestei fundaţii organizate - aşa cum anunţat în 2020 - sub egida UBB. Atât noul Institut, cât şi Fundaţia funcţionează în clădirea Universităţii, locul care a găzduit vechiul Institut”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.
Scopurile principale ale fundației:
Fundaţia, al cărei preşedinte este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu, are ca scopuri principale: onorarea moştenirii ştiinţifice a savantului Emil G. Racoviţă; întărirea şi dezvoltarea poziţiei academice internaţionale a savantului Emil G. Racoviţă şi a domeniilor fondate şi cercetate de acesta; consolidarea şi internaţionalizarea peisajului academic şi de cercetare, precum şi a politicilor culturale şi educaţionale româneşti; integrarea tratatelor, a acordurilor, a convenţiilor şi a altor înţelegeri internaţionale în care România este parte şi care, prin obiectul lor, privesc şi mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului şi stimularea cercetării avansate de frontieră, se mai menţionează în comunicatul UBB din Cluj- Napoca.
Biologul Emil Racoviţă s-a născut la 15 noiembrie 1868, la Iaşi. A urmat cursurile universitare, de Drept şi Ştiinţele naturii, la Universitatea Sorbona din Paris, unde, în 1896, şi-a susţinut teza de doctorat. Din 1891 a lucrat la Staţiunea de cercetări Banyuls-sur-Mer, iar în 1899 s-a numărat printre membrii expediţiei întreprinse în Antarctica, cu vasul „Belgica”, ocazie cu care a avut posibilitatea să studieze viaţa focilor, balenelor şi pinguinilor. Aceste informaţii le-a introdus în lucrarea „La vie des animaux et des plantes dans l'Antarctique” (1900).
În 1901 a fost numit director al Staţiunii Banylus-sur-Mer şi conducător al revistei „Archives de zoologie expérimentale et générale”. Şi-a continuat expediţiile, în care a studiat o serie de animale, descoperind noi specii. Astfel, între 1901 şi 1904, a cercetat coasta catalană a Mării Mediterane şi malurile Insulelor Baleare, iar până în 1914 a explorat numeroase peşteri din Franţa, Spania, Algeria, Italia şi Slovenia, făcând însemnate cercetări asupra izopodelor terestre şi cavernicorne.
Racoviță, unul din primii biologi care s-a ocupat de etiologia animală
Consiliul Dirigent al Transilvaniei l-a invitat, în 1919, să ocupe Catedra de Biologie a Universităţii „Daciei Superioare” din Cluj, unde, în aprilie 1920, a înfiinţat Institutul de Speologie. După anul 1920 a făcut cercetări în peşteri din străinătate şi din ţară, iar din studiile în cele peste 1.400 de peşteri cercetate a reuşit să extragă circa 150.000 de exemplare micologice, ceea ce a stat la baza unei noi ştiinţe - biospeologia („Problemele biospeologiei”, 1905; „Essai sur les problčmes biospéologiques”, 1907; „Speologia. Evoluţia şi problemele speologiei”).
Emil Racoviţă a fost unul dintre primii biologi din lume care s-a ocupat de etiologia animală. A întocmit, alături de medicul Gheorghe Marinescu, un proiect de înfiinţare a Consiliului naţional al cercetării ştiinţifice, iar la Cluj a fondat o societate de ştiinţă, pe care a condus-o până la sfârşitul vieţii. A fost membru corespondent (din 11 apr. 1905), apoi titular (din 2 iun. 1920) şi preşedinte (12 iun. 1926-1 iun. 1929) al Academiei Române.
CITEȘTE ȘI: