Externe
Veneția va fi primul oraș din lume care impune taxă la intrare pentru turiști, din 2023
Turiştii de o zi care doresc să viziteze Veneţia vor trebui de anul viitor să-şi cumpere bilete, potrivit unor noilor cerinţe care au drept scop reglementarea fluxului masiv de turişti în celebrul oraş.
Veneția va fi primul oraș din lume care impune taxă la intrare pentru turiști / Foto: Lucuț Carmen
Obligativitatea, care va intra în vigoare pe 16 ianuarie 2023, are drept scop un control mai adecvat al numărului de vizitatori în special în sezonul de vârf, a precizat vineri Simone Venturini, expert în turism, informează DPA.
Localnicii au criticat de multă vreme turismul masiv din oraş, care transformă deseori parcurgerea aleilor înguste într-o adevărată provocare şi creează aglomerări uriaşe în preajma celor mai populare obiective ale Veneţiei.
Înaintea pandemiei, oraşul era vizitat zilnic de peste 100.000 de persoane. Autorităţile au luat acum în vizor turiştii de o zi şi oaspeţii vaselor de croazieră, dintre care mulţi nu contribuie cu aproape nimic la economia locală.
Rezidenţii regiunii Veneto, persoanele născute în Veneţia şi toţi cei care au rezervat cazare în oraş, vor fi scutiţi de la cerinţa de a cumpăra bilet.
Prețul poate ajunge la 10 euro de persoană
Preţul biletelor, care va varia în urma utilizării unui sistem dinamic de preţuri, poate ajunge la 10 euro de persoană, iar cei care vor rezerva din timp vor plăti mai puţin. Vizitatorii vor trebui să rezerve biletele online înaintea sosirii, iar cei care vor intra în centrul istoric fără bilet sunt pasibili de amenzi cuprinse între 50 şi 300 de euro. Potrivit reprezentantului municipalităţii Michele Zuin, instalarea unor bariere la toate punctele de acces în oraş nu este exclusă.
Din septembrie, preţurile biletelor pentru muzeele şi vaporaşele din oraş, precum şi pentru autobuzele fluviale va creşte în lipsa unei rezervări online, o încercare de a obişnui turiştii cu planificarea în avans a călătoriei înaintea introducerii biletelor zilnice din ianuarie.
Veneţia monitorizează deja afluxul de vizitatori cu ajutorul aşa numitei Control Room, care foloseşte camere de supraveghere, contoare montate pe poduri şi canale, precum şi date colectate de reţelele de telefonie mobilă pentru a oferi municipalităţii o imagine asupra gradului de aglomeraţie din oraş.
Deşi intenţia noului sistem de bilete nu este de a descuraja turismul şi nu există planuri pentru a limita numărul de bilete, va aduce Veneţiei o nouă sursă de venit şi va ajuta autorităţile municipale să se organizeze în avans pentru a face faţă cererii crescute pentru transport şi pentru siturile culturale.
CITEȘTE ȘI: