Externe
Incendiile continuă să facă ravagii în Grecia din cauza valului de caniculă. 4 case au fost distruse de flăcări
Pompierii luptau duminică să aducă sub control trei incendii forestiere puternice în nordul, sudul şi estul Greciei, pe fondul temerilor referitoare la declanşarea unor alte incendii din cauza valului de caniculă care s-a abătut asupra ţării.
Pompierii greci luptau duminică să aducă sub control trei incendii forestiere puternice în nordul, sudul şi estul ţării/ Foto: Facebook - IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania
Pe insula Lesbos, incendiul declanşat sâmbătă, care a dus la evacuarea a sute de turişti şi de localnici din staţiunea balneară Vatera, continuă să facă ravagii, potrivit pompierilor.
Cel puţin patru case au fost distruse, potrivit postului public de televiziune ERT.
Val de caniculă preconizat să dureze 10 zile
De sâmbătă, Grecia se confruntă cu un val de caniculă preconizat să dureze zece zile şi care ar putea aduce în anumite regiuni temperaturi de 42 de grade Celsius, existând temeri cu privire la declanşarea altor incendii.
În partea de nord a ţării, pompierii, asistaţi de voluntari, continuă să lupte, pentru a patra zi consecutivă, împotriva unui incendiu violent în Parcul Naţional Dadia, cel mai mare sit Natura 2000 din Grecia, renumit pentru colonia de vulturi care îşi are habitatul aici. Incendiul, excepţional de dificil de adus sub control, potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor, Yiannis Artopoios, a forţat autorităţile să evacueze localitatea Dadia sâmbătă seară.
În Peloponez, localitatea Chrysokelaria a trebuit evacuată sâmbătă seară din cauza unui incendiu declanşat în apropiere de Koroni, pe care pompierii încercau să-l stingă duminică.
Miercuri, un incendiu forestier declanşat într-o regiune muntoasă din apropiere de Atena a avariat case şi a forţat mai multe persoane să-şi părăsească locuinţele. Incendiul a izbucnit la câţiva kilometri de localitatea costieră Mati, unde, în 2018, a avut loc cea mai gravă catastrofă provocată de un incendiu forestier în Grecia, în urma căreia 102 persoane şi-au pierdut viaţa.
Multiplicarea fenomenelor meteorologice extreme este o consecinţă directă a încălzirii globale, sunt de părere oamenii de ştiinţă, potrivit cărora emisiile de gaze cu efect de seră le sporesc intensitatea, durata şi frecvenţa.
Anul trecut, un val de caniculă şi de incendii de vegetaţie a distrus 103.000 hectare şi a dus la moartea a trei persoane în Grecia.
CITEȘTE ȘI: