Externe
Pană uriașă de curent în Republica Moldova, după un bombardament în Ucraina. Țara nu mai primește energie electrică din România
O pană uriașă de curent, care a afectat mai multe regiuni din Republica Moldova, s-a produs marți seară în urma unor bombardamente ruse asupra Ucrainei. Linia care aduce energie electrică din România a fost deconectată.
Pană masivă de curent în Republica Moldova / Foto: moldelectrica.md.
Pana de curent din Republica Moldova s-a produs din cauza bombardamentelor ruse asupra sistemului energetic ucrainean, potrivit vicepremierului Andrei Spînu.
Linia electrică prin care se furnizează energie din România spre Republica Moldova a fost deconectată, potrivit site-ului moldelectrica.md.
„Una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara”, a precizat Andrei Spînu, conform tv8.md.
Pană uriașă de curent în mai multe regiuni din Republica Moldova
Din primele informații, înreruperi de energie electrică s-au produs în raioanele Cimișlia, Bălți, Strășeni, Hîncești, Leova, Cahul, Fălești, Sîngerei, Ungheni, Briceni și parțial din orașul Chișinău, scrie sursa citată.
Și furnizorul Premier Energy a venit cu o explicație privind pana uriașă de curent:
„Deconectare avariată în sistemul de transport operat de IS Moldelectrica. ICS „Premier Energy Distribution” SA informează că la ora 16:37 s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport operat de IS Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori. Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, asigurându-i că depunem toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrice”, se menționează într-un comunicat al furnizorului.
România asigură Republicii Moldova peste 90% din necesarul de curent
România asigură Republicii Moldova în prezent peste 90% din necesarul de consum de energie electrică, anunța Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, la începutul lunii noiembrie.
Situaţia este una gravă în Republica Moldova, pentru că țara are o situaţie energetică foarte complicată și este dependentă 100% de resurse externe, atât în ceea ce priveşte gazul, cât și energia electrică.
Vicepremierul Republicii susține că linia electrică prin care se aduce curent din România a fost deconectată ca măsură de siguranță.
Articol scris de Carmen Lucuț.
CITEȘTE ȘI: