Externe

Ucraina, la un pas de „dezastru nuclear”. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamentele de la centrala Zaporojie

Rusia și Ucraina se acuză reciproc după ce zeci de obuze au bombardat centrala Zaporojie. Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică avertizează că cine a tras în centrală și-a asumat „riscuri urașe”.

Centrala de la Zaporojie, bombardată / Foto: newstrack.ro Centrala de la Zaporojie, bombardată / Foto: newstrack.ro

 


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Adunării Parlamentare a NATO să recunoască Rusia ca 'stat terorist', după atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, relatează EFE.


 

Rusia „distruge infrastructura noastră energetică pentru a întrerupe alimentarea cu electricitate, apă şi agent termic în timpul iernii”, a afirmat Zelenski în discursul său rostit prin videoconferinţă la ultima sesiune a celei de-a 68-a Adunări Parlamentare a NATO, care în acest weekend a dezbătut la Madrid războiul din Ucraina.


În discursul său, preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că „pereclitează direct viaţa a milioane de oameni”. „Cel mai corect ar fi ca voi, în parlamentele voastre, să recunoaşteţi Rusia ca fiind un stat terorist”, a insistat el.

Bombardamente lâng centrala nucleară din Zaporojie

În ultimele săptămâni, s-au intensificat atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor ucrainene, în special împotriva centralelor electrice şi a conductelor de apă şi gaze, ceea ce a coincis cu scăderea temperaturilor pe măsură ce iarna se apropie.


În plus, în ultimele două zile, au fost efectuate bombardamente în imediata apropiere a centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a reacţionat cu îngrijorare la aceste atacuri şi la alte atacuri asupra unor centrale mai mici.


Cine a tras asupra centralei și-a asumat „riscuri urașe și s-a jucat cu viața multor oameni”, potrivit lui Rafael Grossie, director general al AIEA.

„Toate naţiunile noastre sunt interesate de a se asigura că nu există incidente periculoase la instalaţiile noastre nucleare”, a declarat Zelenski, care, de asemenea, a subliniat că „toate naţiunile au nevoie de protecţie garantată împotriva oricărei rachete ruseşti şi împotriva oricărui sabotaj” asupra infrastructurilor lor.


În cadrul discursului său, preşedintele ucrainean şi-a reiterat, de asemenea, dorinţa ca „Ucraina să devină membru cu drepturi depline al UE şi NATO” şi a îndemnat ţările membre ale ambelor organizaţii să-i susţină cererile de aderare. „Deşi Ucraina nu este încă parte integrantă a UE şi NATO, mă adresez dumneavoastră în numele oamenilor care au fost şi vor face întotdeauna parte din comunitatea de valori căreia îi aparţineţi cu toţii”, a spus Zelenski, care a menţionat că „majoritatea cetăţenilor săi sprijină, de asemenea, integrarea europeană şi atlantică” a Ucrainei.

În acest sens, liderul ucrainean a subliniat cât de „nedreaptă şi nefirească” a fost „separarea Ucrainei de Europa”, afirmând că nu va permite ca această separare să continue.

Zelenski cere sancțiuni noi pentru Rusia

În cele din urmă, el a pledat pentru „înăsprirea” în continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei şi a cerut UE „un nou, al nouălea” pachet de măsuri şi mai multe măsuri la nivel mondial împotriva agresorului.

„Înăsprirea sancţiunilor nu va permite statului terorist să se adapteze şi să caute noi căi şi mijloace pentru a semăna teroare”, a spus el.

În acest context, Volodimir Zelenski a cerut ca Ucrainei să i se furnizeze „sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă în cantitate şi calitate suficiente” şi, după ce a mulţumit Alianţei pentru sprijinul acordat în timpul conflictului, a făcut apel la Adunarea Parlamentara a Alianţei să „rămână unită şi să lupte pentru libertate”.

Preşedintele ucrainean a subliniat nevoia de unitate între ţările democratice NATO împotriva invaziei ruse în ţara sa, potrivit DPA. Fondată în 1955, Adunarea Parlamentara a NATO nu este un organism oficial al Alianţei, ci o asociaţie juridic independentă a parlamentelor statelor membre şi ale ţărilor asociate.

CITEȘTE ȘI:

România riscă o criză a cursului de schimb în 2023. Leul a pierdut mai mult de 8% din valoare în raport cu dolarul

Rusia a lansat luni dimineață 10 rachete asupra orașului Zaporojie. A distrus un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale

abonare newsletter