Externe

OMS estimează că 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de cutremurele din Turcia și Siria

Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei luni, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei luni/ Foto: @AllahGreatQuran - Twitter Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei luni/ Foto: @AllahGreatQuran - Twitter

 

 


Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei luni, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a promis sprijin pe termen lung după trimiterea primelor ajutoare de urgenţă.

 


„Hărţile de ansamblu ale evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potenţial expuse, dintre care circa 5 milioane sunt persoane vulnerabil”, a declarat Adelheid Marschang, o reprezentantă a OMS, în cadrul unei reuniuni periodice a consiliului executiv al organizaţiei.

„OMS cunoaşte capacitatea puternică de reacţie a Turciei şi consideră că principalele nevoi nesatisfăcute s-ar putea afla în Siria pe termen imediat şi mediu”, a adăugat ea.


Peste 5.000 de persoane au murit în urma cutremurului din Turcia

Cutremurele de luni, urmate de replici puternice, au provocat moartea a peste 5.000 de persoane în Turcia şi Siria, lăsând, de asemenea, mii de răniţi şi persoane fără adăpost într-o perioadă marcată de un frig glacial, însă bilanţul este încă provizoriu.

„Livrarea de ajutoare peste graniţă în nord-vestul Siriei riscă să fie perturbată sau este deja perturbată din cauza pagubelor provocate de cutremur. Acest lucru reprezintă deja, în sine, o criză uriaşă”, a precizat Adelheid Marschang.


Alături de ea, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut mai întâi un minut de reculegere pentru victimele seismelor.

„Vom lucra în strânsă colaborare cu toţi partenerii pentru a sprijini autorităţile din Turcia şi din Siria în orele şi zilele critice care urmează, precum şi în lunile şi anii care vor urma, pe măsură ce ambele ţări se recuperează şi se reconstruiesc”, a declarat directorul general al OMS.
El a anunţat trimiterea a „trei avioane charter către ambele ţări” cu materiale medicale, inclusiv truse chirurgicale, de la centrul logistic umanitar din Dubai.
„Mobilizăm provizii de urgenţă şi am activat reţeaua de echipe medicale de urgenţă a OMS pentru a oferi asistenţă medicală esenţială răniţilor şi celor mai vulnerabili”, a adăugat el.


Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat, de asemenea, că este în curs de realizare o cartografiere a pagubelor, pentru a identifica mai uşor zonele spre care OMS trebuie să îşi concentreze atenţia.

„În prezent este o cursă contra cronometru. Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori în viaţă scad”, a subliniat el, precizând că este „deosebit de îngrijorat de zonele din care nu avem încă informaţii”.

„Replicile seismice, condiţiile severe de iarnă, pagubele cauzate drumurilor, alimentării cu energie electrică, comunicaţiilor şi altor infrastructuri continuă să îngreuneze accesul şi celelalte operaţiuni de căutare şi salvare”, a subliniat directorul OMS. 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Încă un cutremur de peste 7 grade Richter s-a produs în Turcia. Peste 1.200 de persoane au murit și 10.000 sunt răniți

Fotbaliștii de la Unirea Dej, prinși în nebunia generată de cutremurul din Turcia. Seismul a avut o magnitudine de 7,8 grade Richter

abonare newsletter