Externe
România va ajuta Siria, după cutremur, cu saltele, pături, îmbrăcăminte și alimente
Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat acordarea unui sprijin Republicii Arabe Siriene.
Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat acordarea unui sprijin Republicii Arabe Siriene/ Foto: @PubityIG - Twitter
Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat acordarea unui sprijin Republicii Arabe Siriene, constând în bunuri materiale - în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte, dar şi produse alimentare, conserve.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, dată fiind situaţia generată de cutremurul produs în data de 6 februarie în Siria, respectiv solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, pentru acordarea de asistenţă internaţională, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
CITEȘTE ȘI:
Peste 15.000 de morți în urma cutremurului devastator din Turcia. Salvatorii români au scos un adolescent de sub dărâmături
Un pompier clujean merge în Turcia, în ajutorul victimelor cutremurului. E însoțit de câinele său, Max
Hotărârea nou adoptată prevede sprijinirea prioritară a Republicii Arabe Siriene cu bunuri materiale, ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte, dar şi produse alimentare, conserve, care vor puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
Conform anexei la hotărârea CNSU, pe lista produselor scoase din rezervele de stat, cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar extern de urgenţă şi acordate către Republica Arabă Siriană se află, printre altele, 6.000 conserve de legume, 100 corturi, 400 paturi, saltele, pături, saci de dormit, căciuli, costume vătuite, mănuşi, bocanci, ciorapi, 200 felinare, în valoare totală de 1.727.800 lei fără TVA, respectiv 2.042.882 lei cu TVA.
„Detaliile privind efectuarea transportului materialelor se stabilesc între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Comisia Europeană iar transportul se realizează pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naţionale sau din alte surse, în funcţie de necesităţi”, mai precizează sursa citată.
Fondurile necesare executării misiunilor de asistenţă umanitară internaţională se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din bugetul Ministerului Apărării Naţionale şi, după caz, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevede hotărârea.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea, după caz, a cheltuielilor eligibile din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.
CITEȘTE ȘI: