Externe

Vot final în parlament: Limba română va înlocui „limba moldovenească” în toate legile din Republica Moldova

Parlamentul de la Chișinău a avut votul final privind proiectul de lege care înlocuiește sintagma „limba moldovenească” cu „limba română”. Documentul a fost susţinut de 58 de deputaţi.

Ședință în Parlamentul Republicii Moldova / Foto: Facebook - captură video - Parlamentul Republicii Moldova Ședință în Parlamentul Republicii Moldova / Foto: Facebook - captură video - Parlamentul Republicii Moldova

 

 


Parlamentul Republicii Moldova a votat joi în a doua şi ultimă lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, informează Deschide.md, Radio Chişinău şi Newsmaker.

 


Documentul a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean) al Maiei Sandu, şi de deputatul Gaik Vartanean, de la „Mişcarea Alternativa Naţională”, o majoritate de 58 de voturi.

Votul a fost aplaudat în picioare de deputaţii PAS, în timp ce colegii lor socialişti şi comunişti au afişat pancarte cu inscripţii care făceau trimitere la sintagma sovietică de „limbă moldovenească”, conform media citate.


Potrivit autorilor, condiţiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări legislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea şi obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituţională, conţinute în actele Înaltei Curţi de Jurisdicţie Constituţională şi care statuează un postulat incontestabil, şi anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Modificările, făcute în 30 de zile

Proiectul prevede să fie considerată desuetudinea textului „funcţionând pe baza grafiei latine” în Articolul 13 din Constituţie. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autorităţile publice cu competenţă de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.


Această lege mai prevedere ca Sărbătoarea Naţională „Limba noastră”, aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, să se numească de acum înainte „Limba română”.

Proiectul prevede şi înlocuirea sintagmei de „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă” din toate actele normative şi documentele oficiale.


Agenţia Resurse Informaţionale Juridice urmează să asigure în „Registrul de Stat al actelor juridice” operarea modificărilor în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Radio Chişinău aminteşte că, în 2 martie, votul asupra proiectului în prima lectură a provocat altercaţii şi îmbrânceli în parlamentul de la Chişinău între deputaţii PAS, autorii iniţiativei, şi cei din opoziţia socialist-comunistă. Deputaţii din opoziţia (prorusă) au blocat atunci tribuna legislativului preţ de câteva minute încercând să zădărnicească procedura de vot. În timpul şedinţei de joi, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au acuzat PAS de încălcarea Constituţiei, menţionând că „limba moldovenească” este limba oficială a Republicii Moldova.

 

CITEȘTE ȘI:

Rusia a elaborat un plan pentru a împiedica apropierea Republicii Moldova de România și Occident

UE va aloca încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova

Ultimele Stiri
abonare newsletter