Externe

Zeci de lideri europeni participă la Summitul Comunității Politice Europene, în Republica Moldova. Securitatea în context regional, pe agenda dezbaterilor

Republica Moldova găzduieşte joi cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la care participă și președintele Klaus Iohannis, alături de zeci de lideri europeni. Tema securității în context regional, pe agenda dezbaterilor.

Summitul Comunității Politice Europene, în Republica Moldova. Tema securității la nivel regional, pe agenda dezbaterilor/Foto: Maia Sandu Facebook.com Summitul Comunității Politice Europene, în Republica Moldova. Tema securității la nivel regional, pe agenda dezbaterilor/Foto: Maia Sandu Facebook.com

 

 


Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanţă de Chişinău.

 


Sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni.

Și președintele Klaus Iohannis va participa la dezbaterile celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, care se desfășoară începând de joi în Republica Moldova. 


Delegaţiile oficiale participante la eveniment sunt întâmpinate la Castelul Mimi de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns deja în Moldova și a fost întâmpinat de Maia Sandu.


Tema centrală a summitului este focusată pe securitatea Moldovei în context regional, în condițiile războiului din Ucraina. 

Comunitatea politică europeană este o platformă nouă de coordonare politică, ce îşi propune să promoveze dialogul politic şi cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun şi să consolideze securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european.


În repetate rânduri, Bruxellesul s-a exprimat în sprijinul Ucrainei și Moldovei în condițiile agresiunii pe scară largă a Moscovei în Ucraina. Mesajul liderilor europeni este unul ferm: Moldova și Ucraina vor fi sprijinite, iar statele europene vor face tot posibilul pentru creșterea securității din zonă, nu doar din punct de vedere militar, ci și energetic. 

Ceremonia oficială de începere a evenimentului va avea loc la ora 12.00 şi va dura aproximativ 30 de minute. 

Ulterior, liderii vor face o fotografie comună. Programul va continua cu şedinţele grupurilor de lucru în cadrul cărora vor fi discutate subiecte legate de securitate, energie şi conectivitate.

După-amiaza zilei de joi va fi rezervată întâlnirilor bilaterale dintre liderii prezenţi la eveniment. La ora 17.00, este programată o conferinţă de presă susţinută de şefa statului, Maia Sandu, şi de lideri europeni.

Ideea iniţiativei unei comunităţi politice europene aparţine preşedintelui francez Emmanuel Macron, care, la 9 mai 2022, a prezentat acest proiect în faţa Parlamentului European, la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei. 

Macron a afirmat atunci că ar fi nevoie de „decenii'” pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că, între timp, ţara poate face parte dintr-o „comunitate politică europeană”, care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020, sau Republica Moldova.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mare miting pro-european la Chișinău. Maia Sandu: „Proiectul nostru este să fim în UE până în 2030”. Roberta Metsola: „Moldova este Europa!”

abonare newsletter