Externe

Gama şi producția drogurilor continuă să se extindă în Europa: „Peste tot, de toate”

Canabis, cocaină, heroină: gama şi disponibilitatea drogurilor continuă să se extindă în Europa, la fel şi producţia lor, avertizează vineri Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) în raportul său anual.

Droguri/ Foto: depositphotos.com Droguri/ Foto: depositphotos.com

 

 


Canabis, cocaină, heroină: gama şi disponibilitatea drogurilor continuă să se extindă în Europa, la fel şi producţia lor, avertizează vineri Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) în raportul său anual, citat de agenţiile internaţionale de presă.

 


„Voi rezuma această situaţie după cum urmează: «Peste tot, de toate, toată lumea». Drogurile ilicite clasice sunt acum accesibile pe scară largă, în timp ce continuă să apară noi substanţe cu un conţinut ridicat de principii active”, a notat Alexis Goosdeel, directorul observatorului, citat într-un comunicat de presă.

Raportul atrage atenţia asupra gamei largi de substanţe psihoactive disponibile, care sunt adesea cu un conţinut ridicat de ingrediente active şi un grad ridicat de puritate. Deja de mai mulţi ani cocaina produsă în America de Sud îşi consolidează poziţia pe Bătrânul continent, unde ajunge în cantităţi mari prin porturi, ascunsă în containere maritime, cu un total de 303 tone confiscate în 2021.


peste 160 de tone de droguri, prinse în porturile din Belgia și Olanda

Datele preliminare arată că anul trecut au fost interceptate 162 de tone numai în porturile Anvers (Belgia) şi Rotterdam (Olanda), în timp ce doar în Franţa au fost interceptate 27,7 tone de pulbere albă.

Datele sugerează că grupurile infracţionale organizate vizează în mai mare măsură porturi mai mici situate în alte ţări ale UE, precum şi în ţările învecinate, subliniază observatorul. Chiar autorităţile admit că doar o mică parte din volumul de cocaină importată în Europa este confiscată de forţele de ordine.


Raportul EMCDDA atenţionează şi în legătură cu apariţia atelierelor de fabricare a cocainei pe teritoriul european: aici au fost desfiinţate în 2021 un total de 34 de laboratoare, faţă de 23 în 2020. Cocaina este cel mai popular stimulent ilegal folosit în Europa, fiind consumată anul trecut de 3,7 milioane de adulţi (cu vârsta între 15 şi 64 de ani). Rămâne însă cu mult în urma canabisului, drogul numărul 1, consumat de peste 22 de milioane de adulţi europeni în 2022.

Observatorul îşi exprimă preocuparea faţă de impactul derivaţilor canabisului asupra sănătăţii publice. Este cazul hexahidrocannabinolului (HHC), pe care Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentului şi a Produselor de Sănătate (ANSM) l-a clasat săptămâna aceasta pe lista narcoticelor şi interzise la vânzare în Franţa, notează AFP. HHC a devenit primul canabinoid semisintetic semnalat în UE, fiind detectat în două treimi din statele membre. Acesta este vândut în unele ţări din UE ca alternativă „legală” la canabis.


Aproximativ un milion de europeni au folosit de asemenea opioide în 2021, potrivit EMCDDA. Heroina rămâne cel mai frecvent utilizat opioid ilegal şi disponibilitatea sa este ridicată. Cantităţile de heroină confiscate au crescut de peste două ori în 2021, ajungând la 9,5 tone în UE, precum şi un record de 22,2 tone numai în Turcia. Aproape toată heroina consumată în Europa provine din Afganistan, unde talibanii au anunţat interzicerea cultivării macului pentru opiu în aprilie 2022.

Războiul din Ucraina a perturbat logistica heroinei, care ajunge în Europa via Asia Centrală, Caucaz şi Marea Neagră. Disponibilitatea sa în Ucraina a scăzut astfel, favorizând utilizarea de noi rute. Spre deosebire de America de Nord, noile opioide sintetice (de exemplu, derivaţi de fentanil şi nitazen) joacă încă un rol relativ mic pe piaţa europeană a drogurilor, deşi reprezintă deja o problemă semnificativă în unele ţări.

În Ţările de Jos autorităţile raportează o creştere a consumului de ketamină, un anestezic şi analgezic deturnat în scopuri recreative, în special în rândul tinerilor în timpul petrecerilor tehno. Capturile din Europa sunt stabile de câţiva ani (peste o tonă). Raportul face şi un bilanţ al noilor substanţe psihoactive (NPS), conform căruia în 2022 un număr de 41 de droguri noi au fost raportate pentru prima dată pe Bătrânul Continent, ridicând la 930 numărul total de substanţe psihoactive noi monitorizate de EMCDDA.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Traficanți reținuți de DIICOT. Au vândut droguri la peste 80 de consumatori cu 100 de lei/gramul

Peste 90 de kilograme de droguri, confiscate de polițiști. Jumătate din „marfă” a fost indisponibilizată în urma perchezițiilor din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter