Externe

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare. Acesta s-ar fi simțit rău după o plimbare.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie.

Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi a murit în închisoare/ Foto: Kyiv Post - Facebook Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi a murit în închisoare/ Foto: Kyiv Post - Facebook

 

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa, potrivit news.sky.com


 

Conform Kommersant, Departamentul Serviciului penitenciar federal pentru districtul autonom Yamal-Nenets a anunțat decesul opozantului Alexei Navalny în colonia corecțională nr. 3. Acesta s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința. Medicii au declarat decesul acestuia.


„La 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut conştienţa. (...) Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite”, a indicat Serviciul penitenciar al regiunii Iamalo-Neneţ într-un comunicat.

Personalul medical a fost chemat, dar nu a reuşit să îl resusciteze pe Navalnîi. Potrivit Serviciului Federal Penitenciar, cauzele decesului sunt în curs de stabilire. 

Criticul Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost mutat la„Lupul polar”, o închisoare dură de lângă Cercul Arctic

În 25 decembrie, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus de opoziție spunea că Navalnîi a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni.


Opozantul rus se adresa, în luna ianuarie, Curții Supreme din Moscova pentru a se plânge de condițiile extrem de dure din colonia penală în care era încarcerat, după ce fusese transferat în decembrie 2023.

 Aleksei Navalnîi a distribuit și o fotografie cu curtea în care i se permite să iasă la aer, notând că aceasta are o lățime de 3 pași și o lungime de 11.


Acesta a câştigat admiraţia opoziţiei ruse divizate pentru că s-a întors de bunăvoie în Rusia în 2021 din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic în timpul unei călătorii în Siberia. La întoarcere a fost încarcerat. Kremlinul neagă afirmaţiile lui Navalnîi potrivit cărora poliţia secretă rusă l-ar fi otrăvit cu Noviciok.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Politolog român: „Putin acționează genocidar. Masacrul îi produce extaz”

abonare newsletter