Externe

Cancelarul Olaf Scholz îl contrazice pe Macron şi se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina

„Niciun soldat” al ţărilor membre ale UE sau ale NATO nu va fi trimis în Ucraina, a dat asigurări cancelarul german Olaf Scholz marţi, la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus această posibilitate.

Cancelarul german Olaf Scholz exclude posibilitatea ca țările membre din Uniunea Europeană sau NATO să trimită trupe în Ucraina/Foto: Olaf Scholz X Cancelarul german Olaf Scholz exclude posibilitatea ca țările membre din Uniunea Europeană sau NATO să trimită trupe în Ucraina/Foto: Olaf Scholz X

 

 


Reacția cancelarului german vine la scurt timp după ce președintele francez, Emmanuel Macron declarase, în urma reuniunii liderilor aliați de la Paris, că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina ar putea reprezenta una dintre opțiunile de contracarare a războiului dus de Rusia în statul vecin.

CITEȘTE ȘI: 
Statele occidentale ar putea trimite trupe militare în Ucraina. Emmanuel Macron: Opțiunea nu ar trebui „exclusă”.

„Ceea ce s-a decis între noi de la început rămâne valabil şi pentru viitor”, şi anume că „nu vor fi trimise trupe la sol (în Ucraina în războiul cu Rusia - n.r.), niciun soldat nu va fi trimis nici de ţările europene, nici de ţările NATO pe teritoriul ucrainean”, a precizat Scholz la o conferinţă de presă.


Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina

Germania este ţara europeană care sprijină cel mai mult Ucraina. Şi celelalte state europene, inclusiv România, și-a reafirmat solidaritatea cu poporul ucrainean și angajamentul de a sprijini țara vecină în faza războiului pe scară largă declanșat de Rusia. 

„Dar este clar că nu ne vom transforma în parte a conflictului, nici direct, nici indirect”, a mai transmis cancelarul german, într-un mesaj separat postat pe platforma X.

Şi ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a exclus ideea că Germania ar putea trimite trupe în Ucraina. „Trupele la sol nu sunt o opţiune pentru Republica Federală Germania”, a clarificat el la conferinţă de presă comună cu omoloaga sa austriacă Klaudia Tanner.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina. O declaraţie asemănătoare a dat marţi şi premierul francez Gabriel Attal.

Primul care a vorbit despre această posibilitate, dar a dezaprobat-o, a fost premierul slovac Robert Fico. Acesta a declarat, înaintea reuniunii găzduite de Franţa, că potrivit documentului pregătitor al acesteia mai multe state membre ale UE şi ale NATO iau în considerare să trimită soldaţi în Ucraina prin înţelegeri bilaterale.

Între timp, mai multe state, printre care Polonia, Ungaria şi Republica Cehă, s-au delimitat de declaraţia preşedintelui Macron şi au exclus orice intenţie de a trimite trupe combatante în Ucraina.

Aceasta din urmă a încheiat recent mai multe acorduri bilaterale de securitate, până în prezent cu Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Italia şi Canada. În acordurile de acest fel, care cuprind şi anexe secrete, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.). pentru a face faţă războiului în desfăşurare şi unor eventuale conflicte viitoare cu Rusia.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șeful NATO cere europenilor să majoreze producția de arme. Avertismentul lui Jens Stoltenberg: confruntarea cu Rusia „ar putea dura zeci de ani”.

Statele occidentale ar putea trimite trupe militare în Ucraina. Emmanuel Macron: Opțiunea nu ar trebui „exclusă”.

Șeful Armatei solicită pregătirea populației pentru extinderea războiului de la granițele României. „Rusia nu se va opri aici”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter