Externe

Xi Jinping, vizită oficială în Franța. „China şi UE trebuie să rămână partenere”.

În prima sa vizită oficială în Europa din ultimii cinci ani, președintele Chinei, Xi Jinping, a pledat pentru continuarea parteneriatului cu UE. În același timp, Emmanuel Macron a cerut „reguli echitabile” în schimburile comerciale.

Liderul chinez Xi Jinping, prima vizită oficială în Europa din ultimii cinci ani/Foto: Palatul Élysée Liderul chinez Xi Jinping, prima vizită oficială în Europa din ultimii cinci ani/Foto: Palatul Élysée

 

 

Continuarea parteneriatului strategic China-UE

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită de stat de două zile în Franţa. Este prima vizită în Europa a liderului chiez din ultimii cinci ani. 

Liderul chinez Xi Jinping a pledat luni, la Paris, ca ţara sa şi Uniunea Europeană să-şi consolideze „coordonarea strategică” şi să rămână „partenere”, în pofida diferendurilor multiple, de la comerţ la Ucraina.


Şeful de stat chinez a făcut aceste declaraţii la începutul unei întâlniri trilaterale la Palatul Elysée cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„În calitate de puteri mondiale importante, China şi UE trebuie să rămână partenere, să continue dialogul şi cooperarea, să aprofundeze comunicarea strategică, să întărească încrederea reciprocă strategică, să-şi consolideze consensul strategic şi să treacă la o coordonare strategică”, le-a spus Xi Jinping interlocutorilor săi.


Relațiile tensionate dintre Uniunea Europeană și China, în deschiderea unui nou capitol 

UE consideră oficial China un stat partener, dar şi un concurent şi un rival sistemic. De altfel, relaţiile între Beijing şi Bruxelles s-au tensionat şi mai mult odată cu declanşarea, în 2023, de către Uniunea Europeană, a unei anchete asupra subvenţiilor chineze pentru maşinile electrice.

În plus, China a fost criticată de occidentali şi în speciali de europeni pentru poziţia în dosarul ucrainean. Chiar dacă face apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, ea nu a condamnat niciodată public Rusia.


CITEȘTE ȘI: 
Avertismentul lui Macron. Dacă Rusia va câștiga în Ucraina va amenința România și Moldova, iar credibilitatea Europei va fi „redusă la zero”.

Chiar dacă aceste diferende rămân, Beijingul percepe în general Bruxellesul drept un partener mai stabil şi mai previzibil decât SUA, care şi-au înmulţit în ultimii ani restricţiile comerciale şi declaraţiile ostile faţă de China.

Schimburi comerciale echitabile „pentru toți”

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat luni, în faţa omologului său chinez Xi Jinping, la începutul vizitei sale de stat în Franţa, pentru „reguli echitabile pentru toţi” în schimburile comerciale între Europa şi China.


„Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar şi de capacitatea noastră de a dezvolta de o manieră echilibrată relaţiile cu China”, a spus el la Palatul Elysée în deschiderea unei reuniuni în trei în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Macron a adăugat că „coordonarea” cu Beijingul asupra „crizelor majore” în Ucraina şi în Orientul Mijlociu este „absolut decisivă”.


„China şi Uniunea Europeană au un interes împărtăşit pentru pace şi securitate”, a subliniat Ursula von der Leyen, reafirmându-şi „hotărârea de a pune capăt războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi a de ajunge la o pace durabilă şi justă”.

Ajuns în Franţa duminică pentru o vizită de stat de două zile, preşedintele chinez va marca împlinirea a 60 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze. Războiul din Ucraina și relațiile economice reprezintă subiectele prioritare de pe agenda discuțiilor. 

După vizita din Franța, Xi Jinping va ajunge în Ungaria și Serbia, state europene apropiate Rusiei. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Președintele Chinei, Xi Jinping a sosit la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin

Avertismentul lui Macron. Dacă Rusia va câștiga în Ucraina va amenința România și Moldova, iar credibilitatea Europei va fi „redusă la zero”.

abonare newsletter