Externe

Șoc la Vatican! Papa Francisc, acuzat că a folosit un termen insultător la adresa homosexualilor

În cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu episcopii de la Roma, săptămâna trecută, Papa Francisc ar fi folosit un termen extrem de jignitor atunci când s-a discutat despre admiterea bărbaților homosexuali în seminarii.

Papa Francisc acuzat că a folosit un termen insultător la adresa homosexualilor. Foto: Vatican News Papa Francisc acuzat că a folosit un termen insultător la adresa homosexualilor. Foto: Vatican News

 

 


Potrivit mai multor ziare italiene, inclusiv La Repubblica și Corriere della Sera, în timpul dezbaterii aprinse, Suveranul Pontif ar fi spus că în unele seminarii există deja prea multe „frociaggine" - un cuvânt vulgar italian care se referă la homosexuali. 

 


Remarca șocantă a venit după ce unul dintre episcopi l-a întrebat pe Papă ce ar trebui să facă în privința admiterii homosexualilor în seminariile unde sunt pregătiți viitorii preoți. 

Deși inițial Papa Francisc a reiterat obiecția față de acest demers, susținând că o persoană homosexuală riscă să ducă o „viață dublă", surse din anturajul său spun că termenul insultător a fost folosit pe post de „glumă", scrie The Guardian.


Scandal la Vatican: Papa acuzat că i-a jignit pe homosexuali

Totuși, unii episcopi prezenți au rămas șocați de presupusa insultă, chiar dacă există și voci care cred că Papa nu a fost conștient că termenul folosit era atât de ofensator.

Această nouă controversă vine după ce, în noiembrie anul trecut, o întâlnire a episcopilor a decis că bărbații homosexuali ar putea fi admiși în seminarii, atâta timp cât nu își practică sexualitatea. Decizia a fost însă oprită de Papa Francisc.


CITEȘTE ȘI:
Papa Francisc a lansat un apel pentru eliberarea a şase călugăriţe răpite în Haiti: „Invit pe toată lumea să oprească violenţa”

Deși a adoptat inițial un ton mai incluziv față de comunitatea LGBTQ+, spunând „Cine sunt eu să judec?" și aprobând recent binecuvântarea cuplurilor necăsătorite de același sex, Papa este hotărât să nu permit homosexualilor să intre în cler. El a catalogat chiar homosexualitatea drept o „modă" care influențează și viața Bisericii.

Vaticanul zguduit de un presupus atac verbal al Papei împotriva comunității LGBT

Poziția Bisericii Romano-Catolice este că actele homosexuale sunt păcătoase. Un decret privind formarea preoților din 2016 a subliniat obligația abstinenței sexuale, precum și excluderea homosexualilor și a celor care susțin „cultura gay" de la ordinele sfinte.


Întrebarea este acum dacă presupusa insultă a Papei va duce la o nouă fractură în relația Vaticanului cu comunitatea LGBTQ+.

Vaticanul nu a comentat până acum situația.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Papa Francisc a împlinit 87 de ani. 200 de familii au participat la petrecere. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter