Externe

UE aprobă primul ajutor militar pentru Ucraina din activele rusești înghețate. Ungaria critică decizia: „Au fost depășite liniile roșii”.

Miniştrii de externe ai UE au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, din activele rusești înghețate. Budapesta acuză depășirea „liniilor roșii”.

UE aprobă primul ajutor militar pentru Ucraina din activele rusești înghețate|Foto: Volodimir Zelenski Facebook.com UE aprobă primul ajutor militar pentru Ucraina din activele rusești înghețate|Foto: Volodimir Zelenski Facebook.com

 

 


Miniştrii de externe ai UE au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei. 

Bani pentru Ucraina din activele rusești înghețate

Aprobarea reprezintă un impuls binevenit pentru Kiev, pe fondul opoziţiei continue a Ungariei faţă de alte pachete dintr-un fond extrabugetar numit Facilitatea europeană pentru pace (FEP), în valoare de peste 6 miliarde de euro.


Fiecare stat membru al UE are drept de veto asupra plăţilor efectuate în cadrul FPE, iar Ungaria blochează de aproape un an unele plăţi legate de Ucraina. Un fond de sprijin în valoare de 5 miliarde de euro este, de asemenea, blocat.

Luni, înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din UE la Luxemburg, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, declarase că Uniunea Europeană a găsit o modalitate de a utiliza veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, în pofida blocajelor din partea Ungariei.


CITEȘTE ȘI: 
Ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Statele membre UE au ajuns la un acord.

Guvernele UE au convenit în luna mai să utilizeze profiturile din activele îngheţate în interiorul blocului pentru a ajuta Ucraina, 90% din fonduri fiind alocate pentru ajutor militar.

Cu o primă tranşă de venituri în valoare de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) scadentă săptămâna viitoare, oficialii UE s-au străduit să găsească o modalitate de a permite ca fondurile să fie utilizate imediat pentru a ajuta Ucraina să se apere de invazia Rusiei.


Ungaria acuză UE de depășirea „liniilor roșii”

Trecerea liniilor roşii în Uniunea Europeană a început, blocul ignorând dreptul Ungariei de a decide cu privire la problema celor 1,4 miliarde de euro pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina şi trimiterea de instructori militari în această ţară, a declarat ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, luni, la Luxemburg, unde se desfăşoară o reuniune a miniştrilor de externe din UE.

Szijjarto a declarat că UE pare dispusă să continue să depăşească liniile roşii.


„Aceasta este o linie roşie clară”, a spus ministrul ungar de externe, adăugând că nerespectarea normelor europene comune a fost considerată în trecut drept „o încălcare neruşinată”.

Şeful diplomaţiei ungare a observat că alte 1,4 miliarde de euro din Fondul european pentru pace vor fi utilizate pentru a finanţa arme pentru Ucraina, „chiar dacă Ungaria nu este de acord cu acest lucru”, adăugând că fondurile corespund în esenţă activelor ruseşti confiscate sau îngheţate.

Planul UE privind utilizarea imediată a profiturilor din activele ruseşti îngheţate este separat de decizia luată luna aceasta de liderii G7 de a utiliza veniturile viitoare pentru a finanţa împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ajutor militar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, aprobat de Consiliul UE

Biden îi cere scuze lui Zelenski și promite un nou ajutor pentru Ucraina - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter