Externe

Video șocant! O explozie uriașă înghite un petrolier în Marea Roșie

O nouă escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu a avut loc marți, când rebelii Houthi din Yemen au lansat un atac asupra petrolierului Chios Lion în Marea Roșie.

O explozie uriașă a înghițit un petrolier în Marea Roșie. Foto: captură Daily Mail O explozie uriașă a înghițit un petrolier în Marea Roșie. Foto: captură Daily Mail

 

 


Nava, care naviga sub pavilion liberian, a fost lovită pe partea portuară, provocând o explozie spectaculoasă surprinsă în imagini video șocante.

 


Atacul face parte dintr-o serie de acțiuni ostile ale grupării Houthi împotriva transportului maritim din regiune, care durează de nouă luni, scrie Daily Mail

Rebelii susțin că aceste atacuri sunt un răspuns la războiul Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza, o afirmație contestată în mod repetat de comunitatea internațională.


Video șocant: Petrolier înghițit de flăcări în Marea Roșie după atacul rebelilor Houthi

Potrivit declarațiilor rebelilor, acest ultim atac a fost o ripostă la un raid aerian israelian asupra orașului Khan Younis din sudul Gazei, care a avut loc sâmbătă.

Chios Lion nu a fost singura țintă, o altă navă fiind atacată în aceeași zi la aproximativ 100 de mile marine nord-vest de portul yemenit Hodeidah.


CITEȘTE ȘI:
Incendiu la un depozit de petrol din Rusia după un atac cu o dronă ucraineană. VIDEO

În urma incidentului, Centrul Comun de Informații Maritime (JMIC) din Marea Roșie și Golful Aden a anunțat că evaluează pagubele și investighează o posibilă deversare de petrol. 

Nava și-a schimbat cursul, îndreptându-se spre nord pentru a ieși din zona de pericol și pentru a face evaluări suplimentare. 


Escaladare în Marea Roșie: Petrolier sub pavilion Liberia, ținta unui atac Houthi devastator

JMIC a confirmat că echipajul și căpitanul sunt în siguranță.

Atacurile rebelilor Houthi au un impact semnificativ asupra comerțului mondial, forțând companiile de transport maritim să aleagă rute alternative, mai lungi și mai costisitoare, ocolind Africa în loc să utilizeze scurtătura prin Canalul Suez. 

În plus, există riscuri majore pentru mediu, inclusiv posibile deversări de petrol și alte substanțe periculoase.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Hamas a lansat un tir de rachete asupra orașului israelian Tel Aviv, în primul atac din ultimele patru luni

abonare newsletter