Externe

Șoc în SUA. Conducerea Serviciului Secret se prăbușește după atentatul asupra lui Trump. Ce spune Biden.

Kimberly Cheatle, directoarea Serviciului Secret al Statelor Unite, și-a anunțat demisia în contextul investigațiilor privind tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump. Incidentul șocant a avut loc la un miting electoral în Pennsylvania la începutul acestei luni.

Kimberly Cheatle părăsește Serviciul Secret după tentativa de asasinare a lui Trump. Foto: KY3 / Facebook Kimberly Cheatle părăsește Serviciul Secret după tentativa de asasinare a lui Trump. Foto: KY3 / Facebook

 

 


Pe 13 iulie, în timpul unui miting electoral, un bărbat înarmat a deschis focul asupra lui Trump de pe acoperișul unei clădiri aflate la câteva sute de metri de scenă. Un glonț l-a nimerit pe Trump în ureche, iar în urma incidentului un participant la miting a murit, iar alții au fost răniți.

 


Imediat după incident, au apărut dileme serioase cu privire la măsurile de securitate ale Secret Service.

Principalele critici au vizat eșecul de a controla accesul la acoperișul de unde s-a tras și modul în care agenția a gestionat informațiile primite de la poliția locală despre un suspect care acționa ciudat în apropierea mitingului, anunță CNN.


Atentat eșuat asupra lui Trump: Șefa Serviciului Secret demisionează sub presiune 

Inițial, Cheatle a refuzat să-și asume responsabilitatea și să demisioneze. 

Luni, ea a apărut în fața Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, unde a recunoscut că au existat probleme „semnificative" de Securitate, dar a insistat că este „cea mai bună persoană pentru a conduce Secret Service în acest moment".


CITEȘTE ȘI:
Donald Trump, ținta unei tentative de asasinat la un miting de campanie în Pennsylvania. A fost rănit. VIDEO

Presiunea asupra lui Cheatle a crescut rapid. Atât republicanii, cât și democrații din Congres au cerut demisia ei, iar unii republicani au amenințat chiar cu punerea sub acuzare.

În cele din urmă, miercuri, Cheatle și-a anunțat demisia într-o scrisoare, recunoscând că pe 13 iulie agenția „nu și-a îndeplinit" misiunea de „a proteja liderii națiunii". 


Ea a descris decizia ca fiind „dificilă" și luată „cu inima grea".

Kimberly Cheatle părăsește Serviciul Secret după tentativa de asasinare a lui Trump

Președintele Joe Biden, cel care a numit-o pe Cheatle în funcție în 2022, a lăudat-o pentru „onoare, curaj și integritate incredibilă" în asumarea responsabilității și a promis că va numi un nou director „în curând".

Mike Johnson, președintele republican al Camerei Reprezentanților, a declarat că demisia este „târzie" și că acum trebuie „reconstruită încrederea poporului american în Secret Service".

Înainte de a prelua conducerea Serviciului Secret, Cheatle a lucrat 27 de ani în cadrul agenției și a avut o scurtă perioadă în sectorul privat ca manager de securitate globală la o companie cunoscută.

Acum, atenția se îndreaptă către investigațiile în curs ale Congresului și ale organismelor interne de supraveghere. Acestea vor examina în detaliu deficiențele de securitate care au permis ca un potențial asasin să ajungă atât de aproape de un fost președinte și candidat la alegerile din 2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cine este tânărul care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump

Ultimele Stiri
abonare newsletter