Externe

Cine este tânărul care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump

Thomas Matthew Crooks, tânărul de 20 de ani care a șocat America încercând să-l asasineze pe fostul președinte Donald Trump, are un trecut ce ridică multe întrebări.

Thomas Matthew Crooks a încercat să-l asasineze pe fostul președinte Donald Trump. Foto:  Ali Bradley / Facebook Thomas Matthew Crooks a încercat să-l asasineze pe fostul președinte Donald Trump. Foto: Ali Bradley / Facebook

 

 


Născut pe 20 septembrie 2003, Crooks locuia cu familia sa într-o casă din Bethel Park, o suburbie liniștită a Pittsburgh-ului.

 


În timpul liceului, Crooks era cunoscut ca un elev silitor, pasionat de matematică și științe. Eforturile sale academice au fost răsplătite cu un premiu de 500 de dolari în ultimul an de studiu. 

Cu toate acestea, viața sa socială era marcată de singurătate. 


Foștii colegi îl descriu ca fiind un tânăr timid, care lua adesea prânzul singur și era hărțuit pentru hainele sale și pentru expresia facială inexpresivă.

Cine este Thomas Matthew Crooks: Profilul tânărului care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump

Interesul său pentru arme s-a manifestat încă din liceu, când a încercat să se alăture echipei de tir. Paradoxal, a fost respins din cauza rezultatelor slabe la țintă. În ciuda acestui interes, Crooks nu avea o prezență semnificativă online, folosind doar aplicația de mesagerie Discord.


Tatăl său, Matthew Brian, în vârstă de 53 de ani, este terapeut și are simpatii republicane. Mama sa, Mary, în vârstă de 51 de ani, lucrează ca asistentă socială și este înregistrată ca democrată încă din anii '90.

CITEȘTE ȘI:
Donald Trump, ținta unei tentative de asasinat la un miting de campanie în Pennsylvania. A fost rănit. VIDEO

Activitatea politică a lui Crooks este la fel de enigmatică. S-a înregistrat ca votant republican la împlinirea vârstei de 18 ani și a votat o singură dată, la alegerile din 2022. Surprinzător, în ianuarie 2021, a făcut o donație modestă de 15 dolari către Progressive Turnout Project, o organizație de stânga.


În seara fatidică, Crooks a folosit pușca semiautomată a tatălui său pentru a deschide focul asupra lui Trump. A tras de șapte ori, rănindu-l ușor pe fostul președinte și grav alte două persoane. Un bărbat de 50 de ani și-a pierdut viața în acest atac. Atentatorului a fost rapid ucis de lunetiștii Serviciului Secret.

De la elev model la atentator: Misterul din spatele atacului asupra lui Trump

FBI continuă să investigheze motivele din spatele acestui act violent, neidentificând deocamdată o motivație ideologică clară. Descoperirea unor materiale explozive în mașina sa abandonată în parcarea mitingului adaugă și mai multe întrebări la acest caz șocant, notează La Repubblica.

Profilul complex al lui Thomas Crooks lasă multe întrebări fără răspuns. Cum a ajuns un tânăr aparent obișnuit să comită un astfel de act extrem? Ce l-a determinat să treacă de la un interes pasiv pentru arme la un atac armat? 

„Avea simpatii de dreapta", confirmă Zach Bradford, fost coleg, „dar nu mi-am imaginat niciodată că va deveni asasin”. 

Un alt fost coleg de clasă, Jason Kohler, în vârstă de 21 de ani, este și el neîncrezător: „Nu eram apropiați, dar nu era genul de om de la care să te aștepți la ceva. Era un singuratic, hărțuit pentru hainele sale caudate  și pentru fața inexpresivă. Avea câțiva prieteni, dar întotdeauna lua cina singur. După Covid l-am văzut puțin: învăța de acasă. Era marginalizat".

Înmărmuriți sunt și Dean Sierka, 52 de ani, și fiica sa Lily, colega lui Thomas, cu care se juca în copilărie: „Era timid, amabil, exact ca părinții lui”. Locuiesc la doar câteva străzi distanță și, în toiul nopții, ofițerii, care au găsit material exploziv în mașina abandonată de el în parcarea de la mitingul politic, au bătut și la ușa lor în căutare de bombe. „Ne-au făcut să ieșim din casă în pijamale și ne-au ordonat să nu ne întoarcem până la prânz. Am dormit în mașină, la o sută de metri distanță", spune Kelly Little, în vârstă de 56 de ani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum încearcă Trump să revoluționeze campania electorală. Surpriză în cursa prezidențială

abonare newsletter