Externe

Kremlinul a avertizat Parisul împotriva unei „tentative de intimidare” a fondatorului Telegram: „Acuzaţiile avansate sunt foarte grave”

Kremlinul a avertizat marţi Parisul împotriva unei „tentative de intimidare” a fondatorului şi CEO-ului Telegram Pavel Durov, arestat în Franţa unde este suspectat de 12 infracţiuni care ţin de criminalitatea organizată.

Pavel Durov, fondatorul Telegram | Foto: Nick Lubushko • Wikipedia, CC BY-SA 4.0 Pavel Durov, fondatorul Telegram | Foto: Nick Lubushko • Wikipedia, CC BY-SA 4.0

 

 


Kremlinul a avertizat marţi Parisul împotriva unei „tentative de intimidare” a fondatorului şi CEO-ului Telegram Pavel Durov, arestat în Franţa unde este suspectat de 12 infracţiuni care ţin de criminalitatea organizată, relatează AFP.

 


„Acuzaţiile avansate sunt foarte grave şi ele necesită probe la fel de solide”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Dacă nu, va fi evident că este o tentativă de restricţionare a libertăţii de comunicare (...) şi chiar de intimidare directă la adresa managerului unei mari companii”, a estima el.


„Va fi evident că nu este altceva decât politică”, în pofida dezminţirilor preşedintelui francez Emmanuel Macron, a adăugat Peskov.

Macron a declarat luni că arestarea în Franţa a CEO-ului platformei de mesagerie criptată Telegram nu este „deloc o decizie politică” şi ţine de „o anchetă judiciară”, reamintind că Franţa este „ataşată de libertatea de expresie şi de comunicare”.


Însoţit de garda sa de corp şi de asistenta sa, miliardarul franco-rus în vârstă de 39 de ani, Pavel Durov, a fost reţinut sâmbătă seară pe aeroportul Bourget, aflat la nord de Paris.

El era vizat de un mandat de căutare emis de anchetatorii francezi vizând diverse infracţiuni legate de platforma sa de mesagerie. Arestul său preventiv a fost prelungit până miercuri. Justiţia franceză îi reproşează lui Durov că nu acţionează împotriva unei utilizări care duce la comiterea de delicte de către abonaţii săi, în special din cauza absenţei moderatorilor şi a lipsei de cooperare cu anchetatorii.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, arestat în Franța. Ce acuzații i se aduc?

Ultimele Stiri
abonare newsletter