Externe
Papa Francisc consideră încercările de a respinge migranţii drept un „păcat grav”
Papa Francisc a calificat miercuri încercările de a „respinge” migranţii drept un „păcat grav” şi a făcut apel la „solidaritate”, rugându-se în acelaşi timp pentru cei care au murit pe mare sau „abandonaţi în deşert”.
Papa Francisc | Foto: Vatican News
Papa Francisc a calificat miercuri încercările de a „respinge” migranţii drept un „păcat grav” şi a făcut apel la „solidaritate”, rugându-se în acelaşi timp pentru cei care au murit pe mare sau „abandonaţi în deşert”, relatează AFP.
„Trebuie spus clar: există cei care lucrează sistematic prin toate mijloacele pentru a respinge migranţii. Iar acest lucru, în toată conştiinţa şi responsabilitatea, este un păcat grav”, a afirmat Suveranul Pontif în timpul audienţei sale generale săptămânale de la Vatican.
„Chiar şi unele deşerturi, din păcate, devin cimitire pentru migranţi. Însă chiar şi atunci, de multe ori, nu este o chestiune de decese naturale. Nu. Uneori, ei sunt aduşi şi abandonaţi în deşert”, a adăugat el.
CITEȘTE ȘI:
Șoc la Vatican! Papa Francisc, acuzat că a folosit un termen insultător la adresa homosexualilor
„În era sateliţilor şi a dronelor, există bărbaţi, femei şi copii migranţi pe care nimeni nu trebuie să-i vadă. Numai Dumnezeu îi vede şi le aude strigătul”, a adăugat papa.
Un apărător fervent al cauzei exilaţilor de la alegerea sa în 2013, papa argentinian nu a numit nicio ţară, dar cuvintele sale reflectă tragediile imigraţiei din Europa sau Mexic.
În vara anului 2023, zeci de migranţi subsaharieni au fost salvaţi de paza de coastă libiană, iar ei au spus că au fost expulzaţi şi abandonaţi de autorităţile tunisiene, într-o zonă deşertică de la graniţa dintre cele două ţări. Imaginile cu bărbaţi şi femei însetaţi rătăcind în deşert au făcut înconjurul lumii.
În luna mai, Uniunea Europeană (UE) a recunoscut „o situaţie dificilă” după publicarea unei investigaţii jurnalistice conform căreia zeci de mii de migranţi au fost arestaţi şi abandonaţi în mijlocul deşertului în Maroc, Tunisia şi Mauritania, cu sprijinul financiar al UE.
Bruxellesul a adoptat recent o reformă a politicii sale de azil şi migraţie, pentru a restricţiona sosirile şi a accelera returnarea migranţilor al căror drept de azil a fost respins.
Papa, în vârstă de 87 de ani, a descris încă o dată Marea Mediterană ca fiind un „cimitir”. „Iar tragedia este că multe, majoritatea acestor decese ar fi putut fi salvate”, s-a plâns el.
Potrivit papei, soluţia nu constă în „legi mai restrictive” sau „militarizarea frontierelor”, ci în lărgirea „rutelor de acces sigure şi legale”.
În 2023, peste 3.000 de migranţi au fost daţi dispăruţi după ce au încercat să traverseze Marea Mediterană, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
Declaraţia vine la două zile după ce autorităţile italiene au ordonat din nou reţinerea pentru 60 de zile a navei umanitare a organizaţiei Medici fără Frontiere, care a denunţat o obstrucţionare a operaţiunilor sale „vitale” de salvare pe mare. Audienţa generală este de obicei dedicată reflecţiei religioase sub formă de cateheză.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: