Externe

Încă un pas pentru autostrada care va lega Ungaria de România și un nou termen pentru finalizarea tronsonului de 18 km până la graniță

Ungaria a aprobat finanțarea necesară pentru realizarea tronsonului de 18 km între orașul de graniță Nyíregyháza și Satu Mare, iar astfel autostrada M49 din Ungaria va putea fi prelungită până la granița României.

Finanțare aprobată pentru realizarea autostrăzii care va lega Ungaria de România|Foto: pixabay.com Finanțare aprobată pentru realizarea autostrăzii care va lega Ungaria de România|Foto: pixabay.com

 

 


În august 2023, guvernul ungar anunța inițierea proiectului pentru construirea primului tronson de 28 de kilometri lungime a autostrăzii care va face legătura între autostrada M3 şi graniţa româno-maghiară.

CITEȘTE ȘI: 
Ungaria vine cu autostrada până la Satu Mare

Astfel, în continuarea acestui segment va fi realizat un alt tronson, de 18 kilometri, care va ajunge până la graniţa româno-maghiară, în urma unei investiţii de 150-160 de miliarde de forinţi.


Acum, guvernul maghiar a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru desfășurarea lucrărilor. 

Autostrada care va lega Ungaria de România va oferi o mai bună cooperare economică

Ministrul ungar al construcţiilor şi transporturilor, János Lázár, a prezentat dezvoltările rutiere pentru care au fost alocat deja resurse de finanţare, informează agenția maghiară de presă MTI


Prima secţiune de 28 de kilometri a autostrăzii M49 este deja în construcţie, iar acum a fost aprobată finanţarea din resurse interne, în valoare de 189 de miliarde de forinţi (481,4 de milioane de euro), pentru realizarea tronsonului de 18 kilometri până la graniţă.

 Ungaria a aprobat finanțarea tronsonului de 18 km până la granița României - Nyíregyháza - Satu Mare|Sursa: János Lázár-Facebook

„Odată cu finalizarea preconizată a proiectului, în 2027, vom crea legătura între Nyíregyháza şi Satu Mare, consolidând astfel cooperarea economică şi socială între Ungaria şi România”, a declarat ministrul ungar al transporturilor, János Lázár.


Dacă inițial termenul vehiculat pentru finalizarea lucrărilor pentru autostrada care va lega Ungaria de România era sfârșitul anului 2026, acum partea maghiară a înaintat un nou termen, astfel că cel mai probabil investiția va fi încheiată în 2027.

Una dintre cele mai mari investiții de autostradă a Ungariei din ultimii ani a fost construcția autostrăzii Košice-Miskolc. Guvernul din țara vecină doreşte continuarea acestui program prin conectarea pe cale rutieră a următoarelor oraşe: Nyíregyháza cu Satu Mare, Nyíregyháza cu Munkacevo, Békéscsaba cu Arad.


De altfel, în septembrie 2023, ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, semna la Timișoara, două memorandumuri de înțelegere între România și Ungaria pentru înființarea unui nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche-Kübekháza și realizarea unei noi conexiuni rutiere la Cenad. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ungaria vine cu autostrada până la Satu Mare

Ministrul de externe al Ungariei, mesaj ferm de la Timișoara pentru extinderea Schengen: „E timpul pentru România, prietenii noștri austrieci să nu-i stea în cale!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter