Externe
Mark Rutte a preluat funcția de secretar general al NATO. Sprijinul oferit Ucrainei, printre prioritățile Alianței Nord-Atlantice.
Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a devenit marţi noul secretar general al NATO. Cele trei priorități ale mandatului noului secretar general al Alianței Nord-Atlantice.
Jens Stoltenberg și Mark Rute, la preluarea funcției de secretar general al NATO|Foto: Jens Stoltenberg-Facebook
Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a devenit marţi noul secretar general al NATO, după o ceremonie de predare la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.
Rutte le-a mulţumit aliaţilor din NATO pentru că i-au încredinţat rolul de conducere, succedându-i în funcţia de secretar general norvegianului Jens Stoltenberg.
„Este un post foarte important şi trebuie să mă ridic la înălţimea aşteptărilor”, a spus el.
Rutte a asigurat Ucraina de sprijinul Alianţei Nord-Atlantice, spunând totodată că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite.
„Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe ambii candidaţi şi am lucrat cu Donald Trump timp de patru ani”, a declarat fostul premier olandez presei cu puţin timp înainte de a prelua oficial funcţia.
Prioritățile NATO în următorii patru ani
Rutte a detaliat deja cele trei priorităţi ale mandatului său de patru ani: sprijinul pentru Ucraina, „cea mai mare prioritate”, consolidarea „apărării noastre colective” şi, de asemenea, dezvoltarea parteneriatelor internaţionale deja angajate de NATO cu ţări terţe.
CITEȘTE ȘI:
Mark Rutte a fost ales secretar general NATO. Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
Cei 32 de membri ai NATO l-au numit pe Rutte în vară, după ce politicianul olandez şi-a asigurat sprijinul timpuriu al Statelor Unite, Germaniei şi Marii Britanii, în ciuda bilanţului său privind cheltuielile scăzute pentru apărare cât timp a fost premier.
Rutte preia conducerea într-un moment dificil pentru NATO, care se confruntă cu ameninţarea unei Rusii mai agresive, sprijinind în acelaşi timp apărarea Ucrainei împotriva invaziei declanşate de preşedintele rus Vladimir Putin.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: