Externe

Iranul atacă Israelul cu rachete. Netanyahu promite răzbunare. VIDEO

În noaptea de luni spre marți, Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, marcând o escaladare majoră a tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Iranul a lansat un atac cu rachete hipersonice asupra Israelului, provocând o escaladare majoră a tensiunilor în Orientul Mijlociu. Foto: captură Al Jazeera English Iranul a lansat un atac cu rachete hipersonice asupra Israelului, provocând o escaladare majoră a tensiunilor în Orientul Mijlociu. Foto: captură Al Jazeera English

 

 


Potrivit informațiilor furnizate de BBC, Statele Unite avertizaseră cu câteva ore înainte că există indicii privind un atac „iminent" al Iranului asupra Israelului.

 


Televiziunea de stat iraniană a anunțat că, pentru prima dată, Teheranul a folosit rachete hipersonice Fatah în acest atac. Această mișcare reprezintă o escaladare semnificativă a capacităților militare iraniene și a tensinunilor regionale.

Atac fără precedent: Iranul lansează rachete hipersonice asupra Israelului


Reacția Israelului nu a întârziat să apară. Într-o reuniune a cabinetului de securitate desfășurată marți, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat: „Iranul a făcut o mare greșeală în această seară și va plăti pentru aceasta". Liderul israelian a subliniat hotărârea țării sale de a se apăra și de a-i trage la răspundere pe inamici, adăugând: „Sunt oameni la Teheran care nu înțeleg asta. O vor înțelege. Ne vom ține de ceea ce ne-am stabilit: îl atacăm pe cel care ne atacă".

CITEȘTE ȘI: Tensiunile escaladează: Israelul lansează prima operațiune TERESTRĂ în sudul Libanului. VIDEO


Conform The Washington Post, Netanyahu a afirmat că sistemul de apărare aeriană al Israelului a reușit să zădărnicească lansarea a sute de rachete iraniene. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a confirmat succesul acțiunilor defensive ale Israelului, declarând: „Din postul de comandă, împreună cu conducerea operațională a IDF, am monitorizat acțiunile defensive de succes împotriva atacului iranian criminal asupra statului Israel".

Netanyahu avertizează: Iranul va plăti pentru atacul asupra Israelului


Fostul premier Naftali Bennett a adoptat o poziție mai agresivă, cerând Israelului să acționeze „acum" împotriva programului nuclear al Iranului. Într-o postare pe platforma X, Bennett a declarat: „Israelul are acum cea mai mare oportunitate din ultimii 50 de ani, de a schimba fața Orientului Mijlociu. Trebuie să acționăm acum pentru a distruge programul nuclear al Iranului, instalațiile sale energetice centrale și pentru a paraliza fatal acest regim terorist".

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tensiunile escaladează: Israelul lansează prima operațiune TERESTRĂ în sudul Libanului. VIDEO

abonare newsletter