Externe

Tensiunile escaladează: Israelul lansează prima operațiune TERESTRĂ în sudul Libanului. VIDEO

Situația la granița dintre Israel și Liban a luat o întorsătură dramatică. Forțele de apărare israeliene (IDF) au început o serie de „incursiuni terestre limitate și precise" în zona de frontieră din sudul Libanului, vizând poziții ale grupării Hezbollah.

Israelul a lansat operațiuni terestre limitate în sudul Libanului împotriva Hezbollah, escaladând tensiunile: în regiune. Foto: captură Channel 4 News Israelul a lansat operațiuni terestre limitate în sudul Libanului împotriva Hezbollah, escaladând tensiunile: în regiune. Foto: captură Channel 4 News

 

 


Această mișcare vine după săptămâni de schimburi de focuri și bombardamente între cele două părți, care au dus la pierderi semnificative în rândurile Hezbollah, inclusiv decesul unor lideri importanți ai organizației.

 


Anterior, în cursul serii de luni, Cabinetul de Securitate al Israelului, convocat de premierul Benjamin Netanyahu, a aprobat „următoarea etapă" a conflictului cu Hezbollah. Ca răspuns, adjunctul liderului Hezbollah a declarat că gruparea este pregătită pentru confruntare.

Conflict Israel-Hezbollah: Operațiuni terestre israeliene declanșate în sudul Libanului

În paralel cu aceste evenimente, armata libaneză a luat decizia de a-și retrage trupele la aproximativ 5 kilometri de granița cu Israelul, unde forțele israeliene au instituit o zonă militară restricționată.


Tensiunea a atins cote alarmante când IDF a emis un avertisment urgent către locuitori cartierului Dahieh din Beirut, cerându-le să evacueze imediat zona. 

CITEȘTE ȘI: Şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis în bombardamentele din sudul Libanului, confirmă Israel

Purtătorul de cuvânt al IDF a subliniat necesitatea evacuării clădirilor din vecinătatea unor „obiective și facilități aparținând grupării teroriste Hezbollah", avertizând că armata va acționa cu fermitate împotriva acestora.


Criza Israel-Liban se adâncește: Forțele israeliene pătrund pe teritoriul libanez

În timp ce situația continuă să evolueze rapid, autoritățile libaneze au luat măsuri pentru a facilita posibila evacuare a cetățenilor, permițând călătoriile în Irak doar cu cartea de identitate.

Eforturile diplomatice sunt în desfășurare pentru a preveni o conflagrație mai amplă în Orientul Mijlociu.


Este prima operațiune terestră a IDF în Liban de la al doilea război din Liban din 2006.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Conflictul Israel-Hezbollah se intensifică: Netanyahu respinge apelurile pentru încetarea focului

abonare newsletter